Шљунак, илустрација / - Иван Петровић Ипе
25/11/2021 u 21:16 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевић: Ранко Убовић неформални власник Бемакса, помагао логистиком а не капиталом

Министар Стијовић је поручио Ковачевићу да се нада да неће добити отказ у својој фирми након ове емисије

Веселин Ковачевић директор Бемакса, у емисији „Начисто” jе казао да jе, када jе у питању Бемакс, на риjеци Морачи у 2020. години осам пута излазила инспекциjа и обавила записнике, те да ова компаније није учествовала у уништавању корита Мораче.

– Одговорно могу да тврдим да компаниjа Бемаx ниjе учествовала и радила никакву девастациjу околног терена око риjеке Мораче, већ jе радила уговорне обавезе коjе jе имала, а то су у почетном диjелу, од 2008. до 2012. године, гдjе смо имали концесиjу на вађенjу материjала из Мораче, а уговором из 2014. смо имали уговор о регулациjи одређеног диjела риjеке Мораче, при чему вишак материjала смо били у обавези да депонуjемо на околни терен – рекао jе Ковачевић.

Додао jе да jе компаниjа од почетка бављења послом на риjеци Морачи преузели преко 320.000 кубика риjечног материjала и да jе за то платила око милион еура.

– У почетку концесиона надокнада била jе 2,54 еура, а у уговору од 2014. фодине па до децембра 2020. године експлоатисано jе око 87.000 кубика материjала. Плаћена jе надокнада по рjешенjу Управе за воде – рекао jе Ковачевић. 

Он је истакао и да је Бемакс од оснивања произвео око два милиона и триста хиљада кубика бетона.

– Све jе евидентирано кроз књиге. Од тога jе око 600.000 кубика бетона урађено на аутопуту. Да би се произвела та количина бетона било jе потребно да имамо отприлике нешто више од два милиона кубика материjала за производњу. Платили смо више од 2,2 милиона кубика материjала. Бемакс jе само на таj начин измирио све обавезе и дажбине. То jе само jедна врста анализе коjу треба направити – рекао jе Ковачевић.

Додао jе да jе од свог постањања компаниjа jе урадила више од 21 милион еура донациjа, између осталог школа у Толошима, Бемакс арена, трим стаза у Толошкоj шуми, санациjа клизишта на Марковини...

Он jе навео да jе Бемакс основан 2007. година и од тада успjешно изводи радове на териториjи Црне Горе.

У последњих пет година компаниjа jе, како jе навео Ковачевић, остварила промет од преко 500 милиона еура, приjавила jе приходе, добит од више 100 милиона еура и платила порез на добит од преко девет милиона еура. 

Министар пољопривреде Александар Стијовић jе казао да jе од 214. године, Бемакс приказао 87.209 кубика шљунка и платили 249.838 еура. 

– А за тих шест година и три мjесеца урадили сте око пет одсто укупних радова уговором и не могу вас сматрати озбиљном компаниjом. Ових пет одсто коjе сте урадили jе вађење шљунка... прекршили сте низ уговорних одредби и уговор ћемо поништитит, само постоjи процедура. Бемакс jе шљунак из Мораче сматрао неограниченим ресурсом и то jе нешто што сте користили до мjере да сте направили еколошку катастрофу – рекао jе Стиjовић.

Стиjовић jе навео да друге институциjе треба да докажу да ли jе компаниjа Бемакс „крала у претходном периоду”.

– Стање коjе имамо данас jе да jе уништена лиjева обала Мораче девастациjом, односно вађењем шљунка. Ми овдjе имамо површину на коjоj ради неколико компаниjа, не само Бемакс – рекао jе Стиjовић.

Додао jе и да jе Бемаx прекршио низ уговорних обавеза.

Ковачевић jе одговараjући рекао да jе Стиjовић прочитао анекс уговора, али не кључну ствар, а то jе да jе он потписан и да му jе продужен рок због немогућности извођења радова.

– Ово jе искључива кривица Министарства и Управе за воде – истакао је Ковачевић тврдећи да jе компаниjа са тог простора односила онолико шљунка колико су платили.

Дејан Миловац из МАНС-а истакао је да jе са парцела на обали Мораче, коjе су, власништво Веселина Ковачевића, нелегално узиман шљунак након увођења мораториjума у децембру 2016. године.

– Не Бемакса, не Црне Горе. Говоримо о неких 105.000 квадрата у Ботуну и другоj локациjи и има jош око 37.000 квадрата у катастарскоj парцели Циjевна. Ако вас ниjе била брига шта се дешава са државним парцелама, да ли вас jе било брига шта се ради са вашим парцелама – рекао jе Миловац.

Ковачевић jе потврдио да jе лично купио земљиште на том локалитету, те да jе разлог куповине да се на том локалитету гради бетонска база.

– Jавили смо се на тендер и иза тадашњег Црнагорапута смо добили земљиште гдjе смо 32.000 еура мjесечно плаћали закуп и направили бетоњерку. Послиjе тога смо отишли на локациjу гдjе смо сада. И то jе разлог зашто смо од те локациjе одустали и зашто се ниjесмо даље посветили тоj локациjи. На том локалитету Бемакс више ниjе био и тамо то земљиште и даље стоjи. И зашто бих jа морао то земљиште и даље да гледам – казао jе jе Ковачевић.

Ковачевић је истакао и да је осим њега, неформални власник Бемакса Ранко Убовић, који није помогао капиталом, јер је сав капитал био његов, већ логистиком те да је Убовић његов кум преко 40 година.

Ковачевић је истакао и да је Убовићева улога у компанији само организациона, да је томе јако вичан, али и да он од те компаније никад није узео ни еуро.

Министар Стијовић је поручио Ковачевићу да се нада да неће добити отказ у својој фирми након ове емисије.

Ковачевић је поручио министру Стијовићу да је питање да ли ће он остати на позицији министра, те да би требало да о томе води више рачуна.

Миловац jе казао да jе невjероватно да за 10 година од грађана Бемакс добиjе пола милиjарде еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:43