Dragan Krapović sa Tomašom Pajerom u Češkoj / - MINISTARSTVO ODBRANE
31/05/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Krapović sa Pojarom: Značajan doprinos Crne Gore sistemu kolektivne odbrane

Ministar odbrane Dragan Krapović boravi u radnoj posjeti Češkoj Republici, gdje se sastao sa savjetnikom premijera za bezbjednost, Tomašom Pojarom.

Krapović je sa Pojarom razgovarao o globalnoj bezbjednosnoj situaciji i implikacijama aktuelnih bezbjednosnih izazova na evropsku odbrambenu arhitekturu, kao i o projekcijama procesa proširenja Evropske unije, koji bi doprinio stabilnijem i prosperitetnijem evropskom kontinentu.

Ministar je tom prilikom istakao da se Evropa suočava sa najvećim bezbjednosnim izazovom od vremena Hladnog rata i da jedinstvena reakcija NATO i Evropske unije predstavlja doprinos ukrajinskom narodu u borbi za slobodu.

On je ukazao i na strateški značaj Zapadnog Balkana za evropsku stabilnost i istakao da Evropska unija usljed aktuelne krize ne smije zanemariti ovu činjenicu, te ponovio važnost podrške Češke Republike proširenju Evropske unije.

Pojar se zahvalio na značajnom doprinosu Crne Gore sistemu kolektivne odbrane, kao i na bezrezervnoj podršci Ukrajini u njenoj borbi za teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet.

On je posebno naglasio važnost jačanja istočnog krila Alijanse i pohvalio napore Crne Gore za aktivan doprinos borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj. Pojar je istakao da je solidarnost koju su pokazale savezničke države nepokolebljiva i da je pobjeda Ukrajine u ovom ratu važna za stabilnost cijelog evropskog kontinenta.

Naglasio je da je jedinstven odgovor Alijanse na agresiju Rusije protiv Ukrajine dokaz zajedničke težnje za odbranu demokratskih vrijednosti, te dodao da će Češka Republika nastaviti da podržava ukrajinski narod i savezničke napore u odbrani načela slobode i demokratskih principa.

Krapović i Pojar su tokom sastanka iskazali obostranu spremnost za dalje jačanje tradicionalno dobrih odnosa Crne Gore i Češke Republike. Složili su se da je nedavna posjeta državno-privredne delegacije Češke Republike Crnoj Gori utemeljila namjeru za jačanje ekonomske bilateralne saradnje i prepoznali saradnju u oblasti vojne industrije kao potencijal za snaženje odbrambenih odnosa.

 

Krapović: U okviru NATO-a jedinstvo došlo do izražaja u kontekstu aktuelnog bezbjednosnog ambijenta

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

02. jul 2024 03:22