сједница у Будви / - РТВ Будва
13/09/2021 u 14:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радовић прекинуо сједницу, Јовановић поручио да власт у Будви више не постоји

Жустра расправа одборника ДФ-а и Демократа је настављена иза камера

Десета сједница локалног парламента прекинута је јер није било кворума на засиједању скупштинског Одбора за статут и прописе, јавља РТВ Будва. 

 - Одбор за статут и прописе није засједао јер није било кворума, сједница је прекинута, десило се оно што смо и очекивали - казао је предсједник СО Будва Крсто Радовић.

Одборник коалиције За будућност Будве Никола Краљ казао је да желе да се парламент одблокира.

 - Врло је важно да се изјасне одборници да већином гласова видимо гдје смо. Да бисмо могли да гласамо о нечему треба да се изјасне одбори, да би се и такве одлуке донијеле треба да одлуку донесу одбори. Овдје постоји закон о локалној самоуправи и ми се сходно томе морамо понашати. Ја сам упозоравао да ће се то десити, ја разумијем вашу жељу али без одлуке одбора не могу јер је управо то радио ДПС - нагласио је предсједник парламента Крсто Радовић.

Одборник Марко Марковић је рекао да је Скупштина општине надлежана одборима до момента док се не именују одбори.

 - Одбори су четворочлани и не можемо без њих даље -  казао је Марковић.

Жустра расправа међу одборницима је настављена иза камера, након прекида сједнице.

Радовић је, како је казао, прије два мјесеца упозорио своје коалиционе партнере званичним дописом шта ће се десити оставком члана Одбора за статут и прописе без чије цјелине није могуће наставити рад у парламенту и доносити одлуке.

- ДПС је све нас смијенио и одрадио неколико сједница без Одбора , према томе ја сигурно нећу радити оно што су они радили . Као предсједник Скупштине својим коалиционим партнерима тада најдобронамјерније послао сам допис да кажем шта се може десити ако одборница Борка МИљковић поднесе оставку , да ћемо остати без већине у том одбору . Они су се оглушили о тај мој апели, зато смо сада дошли нажалост у овакву позицију . Жао ми је овакве реакције наших колега из Демократског фронта, мислим да не треба да комуницирамо виком и грајом јер се на тај начин неће постићи ништа. Савјетујем представницима клубова одборника да сједну да разговарају, СНП-а, ДФ-а и Демократске Црне Горе, то је оно добронамјерно како желим да видим - објаснио је Радовић у изјави након завршетрка сједнице и додао:

 - Ако бих гледао недобронамјерно и ако бих узео уназад неколико мјесеци што се дешава, а то првенствено мислим на опструкцију Скупштине Туристичке организације општине Будва, смјењивање Управног одбора Спортско рекреативног центра Будва, неизгласавање Одлуке о Медитеран рекламама, непродужавање уговора господину Пламенцу и осталим секретарима онда бих рекао да је то тежња ка некој апсолутистичкој власти у Будви и стварању једне приватне “латифундије” . Ово данас би био врх те пирамиде гдје би се блокирао парламент и гдје би један човјек могао да влада цијелим градом. Демократској Црној Гори апсолутно одговара парламент, имамо шта ново да кажемо о свему. Никада нисмо бјежали од расправе и ту да се нађе неко рјешење , нека предсједници одборничких клубова нађу модел и ја ћу као предсједник Скупштине исти дан реаговати. Упозорио сам их прије два мјесеца шта може да се деси да би данас малтене имао овакав линч од колега из ДФ-а, ал опет нећу им то за зло узети - казао је Радовић.

Крсто Рађеновић предсједник Одборничког клуба СНП-а казао је да је данас било више разлога за подизање зензија.

- Ја мислим да је нешто друго данас овдје дигло још веће тензије а то је једна изјава у данашњим новинама у вези дешавања са Мрчевим пољем. Као што смо раније најавили СНП неће подржати ничије отимање земље , а подржаћемо свакоме да се врати земља како Карађорђевићима, тако и породици Рафаиловић и Грбљанима и свима. Не може да се дијели то тако ко хоће - казао је Рађеновић.

Никола Јовановић је у име ДФ-а истакао је да је предсједник Скупштине злоупотријебио функцију у политичке сврхе и да је данас срушен представничи дом грађана, да власт у Будви више не функционише, те да је искључиви кривац за то, како је навео, Демократска Црна Гора.

 - Ми у Демократском фронту данас свједочимо да се овдје десила злоупотреба функције предсједника Скупштине на начин што је онемогућио одборницима да гласају. На тај начин он не само да је унизио скупштину и одборнике , он је унизио и све грађане који су 30. августа учествовали на изборима и тиме срушио политички систем у Општини Будва . Прича која је онемогућима даљи рад Скупштине представља погрешно тумачење пословника Статута општине Будва, Закона о локалној самоуправи и у крајњем Устава. Члан 106 став 2. Пословника о раду Скупштине општине децидно прописује који је то поступак по скраћеном, односно хитном поступку који се усваја, односо ова два предлога рјешења су дефинитивно требала да се нађу на дневном реду и одборници су о томе требали да одлуче -  казао је Јовановић.

Он је истакао да у правном смислу нема никакве разлике да ли одборник подноси оставку, односно да ли му мандат престаје подношењем оставке, да ли из неких других разлога, ступањем на другу функцију, одузимање пословне способности или нешто друго.

 - Пословник је јасно прописао процедуре по скраћеном поступку са намјером да се изврши деблокада рада . Не могу нека радна тијела која су саставни дио Скупштине бити одлучујућа за рад самог парламента, односно не може од тога зависити доношење одлука о интересу грађана. Дакле предсједник Скупштине не може да представља сву Скупштину , он је један од одборника и ништа више од тога. Он је задужен да спроводи пословник, статут, закон а данас свједочимо да је управо онемогућио да се примјени пословник да се одблокира рад парламента и да Скупштина настави да ради посао за који је бирана , а то је да доноси одлуке у интересу грађана - казао је Јовановић.

Јовановић сматра да је данашњи догађај повод за изазивање политичких тензија.

 - Колико се овдје ради о лицемјерству најбоље показује чињеница да је бивши одборник Мијомир Пејовић такође поднио оставку и да такође поред ова два Одбора ми данас немамо извјештај о раду Обора за међународне односе и друштвену дјелатност и видимо да се то прескочило. Овдје се ради о дуплим аршинима, о злоупотреби, о вјештачком изазивању кризе . Што се ДФ-а тиче ми сигурно нећемо више пристати ни на једну уцјену, за нас је неприхватљиво да се изборна воља грађана мијења, односно не пристајемо на промјену предсједника општине и сви који мисле супротно ево понуде : скратимо мандат, идемо на изборе, вратимо мандат грађанима провјеримо подршку грађана и онда можемо да идемо даље. Што се нас тиче , данас је срушена Скупштина, срушен је представничи дом грађана и ова власт више не функционише и искључиви кривац за то је Демократска Црна Гора - закључио је Јовановић.

Предсједник Одборничког клуба Демократа Марко Марковић изјавио је да се данас десило оно на шта су, како је казао, упозоравали у претходном периоду.

 - Жао ми је што је дошло до оваквих дешавања. Постоји нека разлика у тумачењу прописа. Колеге из коалиција за будућност Будве гледају на скупштински Одбор као на некаква безвезна тијела која се састају чисто форме ради. Ја сам убијеђен да није тако, до сад је увијек на свакој одлуци која је се налазила пред одборницима, претходио рад одређених тијела скупштинских одбора, тако да је немогуће изјашњав ти се о некој који тачки која се нађе на Дневном реду без датог мишљења Одбора, То је, дакле, нешто што не може нико да оспори, то је понашање у складу са законом и прописима које имамо и који нас обавезују овој земљи  - истакао је Марковић.

Такође је нагласио да неки поступци говоре у прилог томе да можда постоји нека намјера коалиционих партнера да се ова власт дестибилизује.

 - Обзиром да су сви наши коалициони партнери упозорени на проблем који може изазвати оставка колегинице Борке Миљковић, и да се без обзира на то исто урадило, говори о томе да може да постоји нека намјера од наших колициних партнера да се ова власт дестабилизује и да се учини неспособном да даље ради за добробит грађана нашег града. Чудно је да неко на упозорења не реагује и да послије “ад хоц” проглашава кривице за такву ситуацију. Ја сам члан тих спорних одбора и не постоји ниједна сједница на којој се нисам појавио, постоји недостатак кворума захваљујући колегама из Коалиције за будућност Будве. Дакле, није ми јасно зашто се инсистира на томе, зашто се не иде на дијалог, на који смо се обавезали када смо добили изборе - пита Марковић.

Он је подсјетио да је Будва у два мандатна перида показала да ДПС нема подршку у Будви, те да је непотребно проглашавати да је један човјек заслужан за промјену власти.

 - Постоји овај ситуација у којој нажалост све више сумњам да наш коалициони партнер не жели да влада у складу са оним како смо обећавали грађанима уз међусобно уважавање и зато се ова коалиција осипа, и на крају крајева не постаје ни коалициони састанци, ни договори сазнајемо. Као да смо позиција сазнајемо о томе што ће се наћи на Дневном реду ове Скупштине. Зашто је то тако, мислим да није и не може бити кривица Демократске Црне Горе ни у ком случају, него треба питати представника извршне власти зашто је на тај начин одлучио да ради - поручио је Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:21