Бечић и Линде на састанку / - IGOR SLJIVANCANIN
26/05/2021 u 14:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Линде: ОЕБС планира да пружи помоћ Скупштини, као и изградњи отпорног медиjског пеjзажа

Бечић jе подиjелио очекивање да ће Црна Гора, до преузимања шведског предсjедавања ЕУ у првоj половини 2023. године, постићи конкретне резултате у поглављима 23 и 24, те да ће ући у завршну фазу преговарачког процеса са Униjом

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се данас са Ан Линде, министарком вањских послова Краљевине Шведске и предсjедаваjућом ОЕБС-у, саопштено је Скупштине Црне Горе.

Уз подсjећање на важност jачања стратешког партнерства са ОЕБС-ом, предсjедник Бечић истакао jе посвећеност Црне Горе мултилатералним принципима, констатуjући да jе чланство Црне Горе у Европскоj униjи кључни спољнополитички цил.

Предсjедник Скупштине Препознавши значаj помоћи коjу ОЕБС пружа Црноj Гори у спровођењу реформи и унапређења институционалних капацитета упознао jе министарку Линде са радом Одбора за свеобухватну изборну реформу, исказавши задовољство наставком сарадње и спремношћу за пружањем експертске подршке у погледу унапређења правног оквира у диjелу изборног законодавства и jачања демократских стандарда.

Бечић jе подиjелио очекивање да ће Црна Гора, до преузимања шведског предсjедавања ЕУ у првоj половини 2023. године, постићи конкретне резултате у поглављима 23 и 24, те да ће ући у завршну фазу преговарачког процеса са Униjом. 

Предсjедник Бечић се нарочито осврнуо на плодотворну сарадњу Скупштине Црне Горе са Мисиjом ОЕБС-а у Црноj Гори, представљаjући броjне проjекте од значаjа за jачање транспарентности, отворености и jавности рада законодавног дома.

Уз поздрављање добрих односа Краљевине Шведске и ОЕБС-а са Црном Гором, министарка Линде истакла jе важност успостављања отвореног политичког међустраначког диjалога у циљу успjешног спровођења неопходних реформи. Она jе исказала спремност пружања експертизе Црноj Гори као партнеру од повjерења и охрабрила истраjан рад на промjена коjе ће у коначном доприниjети бржоj интеграциjи Црне Горе у ЕУ.

– Приоритети Мисиjе ОЕБС-а за период 2020-2025, у великом диjелу се поклапаjу са приоритетима црногорске Владе и у том периоду планирамо да пружимо помоћ Скупштини, Државноj изборноj комисиjи, као и изградњи слободног и отпорног медиjског пеjзажа, уз реформе у области безбjедности – навела jе министарка Линде.

Имаjући у виду побољшање епидемиолошких прилика и почетак туристичке сезоне, саговорници су на краjу размиjенили мишљења о сарадњи у области туризма, а министарка Линде jе подиjелила увjерење да постоjе велики потенциjали за повећање броjа шведских туриста у Црноj Гори, закључено је у саопштењу.

             

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:07