Дритан Абазовић враћа у власт СДП / LAZAR RUZIC
12/04/2022 u 10:08 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мандатар очекује флексибилност СНП-а: Абазовић уводи СДП у Владу, Скупштину преузима Шеховић?

Иако је мандатар Абазовић изјавио да је остао још корак до формирања нове владе, тај корак је очигледно велики јер је остало још много недоумица

Мандатар Дритан Абазовић казао је јуче да је сигурно да ће Социјалдемократска партија (СДП) бити дио Владе, док за Социјалдемократе (СД) није још увијек сигуран, али да ће покушати да нађе рјешење и за то.

Тиме је пао у воду услов Социјалистичке народне партије (СНП) да ће бити дио мањинске владе само уколико СД и СДП не буду у њој.

– Разговарао сам са представницима СНП-а више пута. Трудимо се да нађемо нешто што би био компромис. Мислим да у овом тренутку треба да добијемо Владу. Вјерујем да СНП има неки однос и мислим да су у цијелом процесу показали завидни ниво према ономе што је државни интерес. Очекујем да не проблематизују када мандатар за неко мјесто предложи неког из СДП-а – казао је Абазовић и додао да морају да праве тим ако желе резултате.

Он је додао да би било добро да се сви изјасне јер треба одблокирати цијели систем.

– Очекујем од свих да буду флексибилни. Ипак, не желим да робујемо роковима. Не треба да подлијежемо притиску медија. На почетку су сви критиковали мањинску владу, а сад питају кад ће – навео је Абазовић и истакао да сви треба да одустану од максималистичких захтјева.
Посланик СНП-а Драган Вукић казао је за "Дан" да Дритан Абазовић као мандатар има право да каже ко може, а ко не може да буде у Влади.

– Главни одбор је пренио овлашћење на предсједништво партије да води разговоре о формирању нове владе и да по њиховом завршетку обавијести главни одбор о томе. Међутим, још увијек није стигао званичан захтјев или предлог од стране мандатара ка СНП-у поводом уласка СД и СДП-а у нову владу. Размотрићемо сваки захтјев који буде дошао и према томе ћемо се изјаснити. Ми ћемо у догледном периоду разговарати о томе шта је то што се може урадити да би дошло до формирања Владе. Свакако, мислим да треба што прије завршити формирање Владе јер су институције система потпуно блокиране – рекао је Вукић.

Иако је мандатар Абазовић изјавио да је остао још корак до формирања нове владе, тај корак је очигледно велики јер је остало још много недоумица. Мада су партије које улазе у мањинску владу подијелиле ресоре између себе, не зна се ко ће водити Скупштину. Како нам је незванично саопштено из извора блиских СД, очекује се да ће њихов лидер, Дамир Шеховић преузети функцију предсједника парламента. Међутим, то још увијек није сигурно јер у СНП-у очекују да ће бити испоштован стари договор и да ће то мјесто преузети њихов посланик Данијела Ђуровић.

Оно што је извјесно јесте да ће ове недјеље све бити ријешено, а данас се очекују интензивни разговори странака које ће бити дио Владе. Још један од проблема је и то што се не зна ко ће заказати сједницу Скупштине на којој ће бити предложен састав нове владе. Абазовић сматра да је то једноставно.

– Посланици ће поднијети захтјев, а ако не буде хтио господин Страхиња Булајић, то може урадити неки други потпредсједник. Нико не може да закључа Скупштину, то није законито. Ево, ако треба, мандатар ће да иде на суд због тога. Ако 41 посланик и више жели да закаже Скупштину, а овлашћено лице то не жели, неко други ће заказати јер Скупштина није ничије власништво – казао је Абазовић.

И Демократска партија социјалиста (ДПС) очекује да мањинска влада буде формирана што прије, јер свако одгађање води Црну Гору у политичку нестабилност, казала је посланица ДПС-а Александра Вуковић.

Она је на конференцији за новинаре рекла да су у ДПС-у крајем прошле седмице били децидирани у томе да остављају још мали простор да мањинска влада буде што прије формирана, с обзиром на то да је она у интересу црногорских грађана и јавности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:39