foto: skupština cg / - FOTO: SKUPšTINA CG
07/10/2024 u 12:47 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mandić: Želimo da budemo ravnopravavan činilac zajednice evropskih naroda

Crna Gora drži do svojih vrijednosti i želi da u Evropsku uniju (EU) uđe uspravna i bude ranopravan član zajednice evropskih naroda, poručio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić nakon sastanka sa finskim kolegom Jusi Hala-ahom.

Mandić je, na konferenciji za novinare u Skupštini, rekao da je Hala-aho prvi predsjednik finskog parlamenta koji posjećuje Skupštinu Crne Gore. On je istakao da, za razliku od Finske, Crna Gora u okruženju nema nijednu veliku državu koju bi mogli smatrati kao opasnost za opstanak države.

Mandić je istakao da Crna Gora pripada porodici evropskih naroda.

image

foto: skupština cg

- FOTO: SKUPšTINA CG

- Jasno sam prenio poruku da Crna Gora želi da uđe u EU uspravna, a ne na koljenima i puzeći. Mi držimo do naših vrijednosti, kao i Finci do svojih. Želimo da budemo ravnopravavan činilac zajednice evropskih naroda- naveo je Mandić.

On je kazao da je Finska država koja je važna Crnoj Gori, ne samo zbog ekonomske saradnje, već i zbog evropskog puta. Mandić je rekao da parlamentarna diplomatija, koja sve više učestvuje u rješavanju problema u Evropi i drugim djelovima svijeta, može da pomogne vladama država koje uglavnom vode spoljnu politiku.

On je zahvalio Finskoj na snažnoj podršci Crnoj Gori na evropskom putu i njihovom preciznom stavu da u EU treba ući na osnovu zasluga i rezultata.

- To je ono što želi Crna Gora, mi smo na putu evropskih integracija najdalje odmakli- dodao je Mandić.

image

foto: skupština cg

- FOTO: SKUPšTINA CG

Kako je kazao, namjera Crne Gore je da do kraja godine zatvori četiri poglavlja i to poglavlja sedam, deset, 20 i 31.

- Računamo da do kraja 2026. godine zatvorimo sva poglavlja i vjerujemo da će parlamenti država članica EU i Evropski parlament podržati političku namjeru i želju države i naroda da Crna Gora postane prva naredna članica Unije- naveo je Mandić.

On je rekao da je na sastanku sa Hala-ahom istakao probleme koji opterećuju crnogorsku zajednicu, navodeći da postoji aspolutna sloga i građana i političara po pitanju pristupanja EU.

Mandić je naglasio da Crna Gora vodi odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je najveća prepreka ne samo na evropskom putu, nego i na oporavku države i unapređenju ekonomije. On je dodao da želi da crnogorska preduzeća sarađuju sa preduzećima iz Finske.

Mandić-Kraksi: Cilj nam je da uspravljeni uđemo u Evropsku uniju

Hala-aho je rekao da su odnosi Finske i Crne Gore odlični i da dvije države dijele mnoge vrijednosti i ambicije. On je istakao da njegova posjeta pokazuje ambicije Finske da održava prijateljske odnose sa Crnom Gorom.

- Mislim da postoji mnogo prostora za unapređenje odnosa, naročito na ekonomskom planu- naveo je Hala-aho.

On je pozvao Mandića da sa delegacijom posjeti Finsku, kako bi nastavili odličan dijalog. Hala-aho je poručio da Finska u potpunosti podržava Crnu Goru na putu ka EU. Kako je rekao, proširenje se zasniva na zaslugama, a reforme su u srži ulaska neke države u EU.

Hala-aho je podsjetio da je Crna Gora dobila pozitivnu ocjenu napretka u poglavljima vladavine prava, dobijanjem Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR). On je rekao da je Plan rasta za Zapadni Balkan moćan alat kada su u pitanju evropske integracije.

- Time će napredovati integracije država regiona ka zajedničkom tržištu, ubrzaće se osnovne reforme, a biće omogućena i finansijaka pomoć kada su u pitanju reforme- dodao je Hala-aho.

On je kazao da je sa Mandićem razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu i u Evropi, u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

- Rusiji se ne smije dozvoliti da nastavi svoj agresivni rat- istakao je Hala-aho.

On je naglasio da se rat ne odnosi samo na Ukrajinu i Evropu, već i na zaštitu međunarodnog poretka i demokratije, kao i na odbranu teritorijalnog integritete i suvereniteta nezavisnih država.

Hala-aho je zahvalio Crnoj Gori jer se pridružila zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici i sankcijama Rusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 12:47