/ Душко Марковић-фото: Бојана Ћупић
30/06/2021 u 11:43 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Марковић: На ванредним изборима блок на челу са ДПС-ом би сигурно побиједио

Бивши премијер вјерује да је проевсрокпски блок спреман за ситуацију ако дође до ванредних избора, те да је сасвим сигуран да би убjедљиво освоjио власт, на "поразним резултатима ове Владе и потврди њене политичке и институционалне неспособности"

Бивши премијер Црне Горе Душко Марковић казао је за Федералну телевизију БиХ да нова власт у Црној Гори није демократска, а што се тиче других обиљежја могло би их бити више, како је навео, можда је просрпска.

- Углавном није демократска. Она је заснована на одбрани просрпских и вјерских интереса СПЦ у Црној Гори. То се дубоко сукобљава са оним што су достигнућа која су оставрила проевропске снаге у Црној Гори након референдума 2006. године па све до 30. августа прошле године. Црна Гора је у 2006. направила снажан искорак у националноj, државноj, политичкоj и економскоj еманципациjи, промовисала jе суживот, мир и диjалог у региону и отворила процес осваjања евроатлантских вриjедности. Нажалоист, нова власт понаjманjе ради на томе- истакао је Марковић.

Казао је да живимо једну суморну политичку стварност у којој демокразија и грађани трпе. Нагласио је да ову Владу не подржава више од пола посланика који су је бирали, те да од 81 посланика само 14 подржава ту Владу.

- У сваком нормалном и демократском систему та Влада би пала, а премијер би да на повјерење свој мандата. Нажалост, не дешава се ни једно, ни друго. У демократском и политичком смислу Црна Гора је земља чуда. На сцени је Влада која нема подршку. која нема ниједан резултат, то је практично немогуће. Вјерујем да том неће дуго трајати, она би требала бити смијењена. Вјерујем да се ради само о термину њенога пада, а не да оп томе да ли ће она пасти- поручио је Марковић.

Како је казао, вјерује да је проевсрокпски блок спреман за ситуацију ако дође до ванредних избора, те да је сасвим сигуран да би проевропски блок убjедљиво освоjио власт, на "поразним резултатима ове Владе и потврди њене политичке и институционалне неспособности".

Он каже да је захтјев да у некој влади буду политички лидери странака које су побиједиле на изборима легитиман.

- Он је и демократски стандард. Наравно, политички програм, идеолошка платформа тог савеза који себе назива Демократским фронтом, није ни демократска, ни црногорска. Демократски форнт, који иначе себе сматра политичким представником српских интереса у Црној Гори, је уствари једна политичка организација деструкције демократских потреба Црне Горе и њеног развоја. Она је практично инструмент српске власти у реализацији стратешког циља који нам је и званична Србија понудила, а то је тзв. српски Свет. Дакле, ДФ не живи политичким животом Црне Горе, потребе њених грађана, већ интересима Србије у региону који је негдје дефинисан у оквиру те стратегије српског Света, што значи да Србија треба да обезбиједи утицај или контролу над свим државама у региону у којима живе Срби. То једноставно није могуће - навео је он.

Сматра да је политички веома опасно да такви лидери буду у влади.

“Мислим да би та влада изазвала нове подјеле и сукобе у Црној Гори. Мислим да би они, иако су данас изузетно снажни, били додатно подстакнути. Видјели сте њихове ставове и реторику на питању Резолуције о Сребреници. Просто грађанин, а не јавни дјелатник или политичар, не може да вјерује да неко у Парламенту, а посебно ко себе представља лидером неке политичке организације у Црној Гори,може на ту тему тако говорити”, казао је Марковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. septembar 2021 11:32