Јован Маркуш / Фото: Архива
09/09/2021 u 16:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маркуш: Скупштина Цетиња не може да одлучује о манастиру, могу као власника означити и Мики Мауса

Покварењаци из пале диктаторске власти треба да престану са лажима о томе ко је власник Цетињског манастира, поручује историчар и бивши предсједник општине Цетиње

Скупштина Цетиња не може одлучивати о туђој имовини, будући да документи још из 1961. године потврђују да Цетињски манастир власник земље на којој се налази, каже бивши предсједник Општине Цетиње и историчар Јован Маркуш, који то поткрепљује и документима достављеним Спутњику.

image
- Фото: Спутњик

Маркуш је реаговао поводом тога што ће Скупштина Цетиња 14. септембра разматрати грађанску иницијативу да се Цетињски манастир врати тзв. Црногорској православној цркви.

- Незналице и покварењаци из пале диктаторске власти треба да престану са лажима о томе ко је власник Цетињског манастира- казао је Маркуш.

Он је нагласио да Скупштина Пријестонице Цетиње „не може одлучивати о туђој имовини, али може уколико желе уцртати и Мики Мауса, иако знају да то нема никакву правну вриједност, осим што служи за обмањивање јавности“.

- Умјесто да одговарају, бивши директор катастра Драган Ковачевић, за којим је расписана потјерница и надлежни у Општини Цетиње, због неспровођења одлуке Уставног суда, предсједник Општине Цетиње Александар Кашћелан (којем ДПС већ тражи замјену) беспримјерно се мијеша у црквене ствари и обмањује јавност о власништву манастира- истакао је Маркуш. 

Он је Спутњику приложио документ из комунистичког времена од 3. јуна 1961. године, значи не послије 1990. године, у коме јасно пише да је власник Цетињског манастира - Управа Цетињског манастира.

Документ је издао Завод за заштиту споменика културе НР Црне Горе и потписао га је тадашњи директор Завода, то јест државне институције Вељко Журић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:42