Небојша Медојевић / - Фото: Фејсбук
12/08/2021 u 11:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Да ли се споразумом са Турском затвара обруч око Србиjе?

Да ли се овим изненадним споразумом, затвара обруч око Србиjе и повећава притисак око рjешавања питања Косова и Републике Српске, остаjе да се види, казао је Медоејвић

Турска ће од 7. августа пружати конзуларну помоћ црногорским држављанима коjи путуjу или бораве у 25 земаља у коjима Црна Гора нема дипломатско-конзуларна представништва, након што jе у петак турски Предсjедник Реџеп Тајип Ердоган одобрио билатерални споразум, саопштио је предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић.

– Одлука Владе Црне Горе да са Турском склопи оваj билатерални Споразум са собом отвара многа питања – додаје он.

Посебно, када се зна да Турска нема овакав споразум ни са jедном другом државом на свиjету. Ниво економских односа са Турском ниjе на неком стратешки важном нивоу. Извоз у Турску чини 3,3% укупног извоза, а увоз из Турске jе тек 5,1% укупног извоза, истиче Медојевић.

Док су компаниjе са турским власницима наjброjниjе, укупне инвестициjе из ове земље су тек на десетом мјесту.

У банкарском сектору имамо Зират банку, турског инвеститора коjи jе купио хотел Фjорд у Котору што би овом граду, а турска фирма Тошчелик газдуjе железаром у Никшићу. уз све веће и оправданиjе приговоре Синдиката да се масовно крше људска права.

– Чини се да jе наjинтензивниjа сарадња на криминалном плану и да се крупне фигуре организованог криминала из Турске осjећаjу добродошлим у Црноj Гори – каже предсједник ПзП-а.

На воjном плану нема неке озбиљниjе сарадње, као и у сарадњи обавjештаjних агенциjа.

Према његовим ријечима, ипак, оваj билатерални споразум jе много важниjи Турскоj него Црноj Гори. Турска има озбиљне геостратешке планове и шири своj утицаj на Балкану. Иако jе чланица НАТО, званична Турска не диjели вриjедности демократиjе, људских права и слобода. Након неуспjеха воjног удара, Ердоган jе суспендовао читав спектар, приjе свега политичких права и увео ригидну личну владавину коjа jе, са измjенама Устава, постала супериорниjа од свих других грана власти.

Турска је, како каже, држава без сумње jедна од најважниjих ауторитета у исламском свиjету, од енормне стратешке важности за неке од наjвећих западних сила, приjе свих Велику Британиjу.

С друге стране, Турска jе земља ригидног режима у коjоj се људска права и слободе масовно крше. Ердоган веома jасно исказуjе своjу амбициjу за снажење не само интереса Турске државе, већ и ислама на Балкану, па се и ова екслузивна одлука за Црну Гору мора разумjети и као дио политике “меке моћи” и ,могуће, инструментализациjе неких будућих геостратешких интереса у региону, преко Црне Горе.

Ово jе, за сада, наjдиректниjе и наjконкретниjе исказивање посебних интереса Турске према Црноj Гори и са собом носи читав низ отворених питања. Ниво дипломатских, економских, политичких, безбjедносних, воjних односа (посебно у прошлости) Црне Горе и Турске ниjе указивао на стратешко савезништво.

Да ли се овим изненадним споразумом, затвара обруч око Србиjе и повећава притисак око рjешавања питања Косова и Републике Српске, остаjе да се види. Дипломатиjа jе често таjна и обавиjена вишеструким слоjевима интереса. Зашто jе Црна Гора толико важна за Турску, видjећемо, закључује предсjедник ПзП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 16:01