Небојша Медојевић / - Фото: Фејсбук
14/07/2021 u 17:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медоjевић: Док свиjет лети у сусрет зеленим технологиjама, ми величамо Тита и комунизам

Зато jе, како додаjе, предлагао да Црна Гора одмах крене са амбициозним планом да буде прва држава у свиjету коjа ће свести емисиjе ЦО2 на нулу до 2030 године

Свако ко макар мало прати дешавања на глобалном плану око климатских промjена, зна да jе будућност у зеленим енергиjама и да ће свака производња енергиjе са неприхватљивим износима емисиjа ЦО2 бити скупа и неодржива. Више ће се плаћати квоте, посебно порези на ЦО2 него што jе укупна вриjедност произведене енергиjе, сматра предсjедник Покрета за промjене Небоjша Медоjевић

Зато jе, додаjе, предлагао да Црна Гора одмах крене са амбициозним планом да буде прва држава у свиjету коjа ће свести емисиjе ЦО2 на нулу до 2030 године.

– Такав амбициозни развоjни циљ ниjе неостварив, али jе потребна национална синергиjа и заjеднички рад и труд. Гашење ТЕ Пљевља ниjе никаква жртва, већ инвестициjа за ново поглавље у развоjу и Пљеваља и Црне Горе. Постоjи одрживо рjешење и за Рудник Угља и за очување и повећање радних мjеста, и за нову ХЕ, и за цементару и за пошумљавање и за електрану на биомасу, и за подстицаjе за производњу хране, прераду дрвета и за електрану на метан без ископавања угља итд – рекао jе Медоjевић.

Технологиjе се данас, наводи, базираjу на карбон неутралним поступцима. Читав свиjет иде ка новоj економиjи заснованоj на зеленоj енергиjи.

– Нажалост, ова Крива Влада ниjе у стању да стратешки промишља и да ради на овако важном и великом проjекту. Ситни интереси, дневна политика, jефтина демагогиjа, незнање, недостатак визиjе, кукавичлук спречаваjу Црну Гору да искористи оваj историjски тренутак и себе вине у свjетске висине као примjер мале, али храбре земље коjа прихвата изазове и нове развоjне шансе и хвата се у коштац са проблемима – наводи Медоjевић.

Црна Гора то може, али нам, како каже, треба компетентна, патриотска, храбра Влада са визионарским вођством.

– Читав свиjет кеће у ту трку, али мала држава као што jе Црна Гора, без неких великих загађивача и емитера ЦО2 може брже од других да искористи све могућности коjе стоjе пред њом.

Технологиjе су ту, донациjе, jефтини кредити. Само треба храбро искорачити и искористити шансу. Сад jе вриjеме. И сви други се боре за исту ствар. Свиjет не чека. Нациjе се спремаjу за трку. Ми славимо Тита и чекићамо петокраку, комунизам, петогодишње планове и договорну економиjу. Враћамо се у 1948, а свиjет лети у будућност – истиче лидер Покрета за промjене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 18:15