Небојша Медојевић
08/07/2021 u 10:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: ЕУ треба темељно реформисати или ће се сама урушити, као СССР

Како наводи, заједничке вриједности на којима је грађена ЕУ треба чувати и поштовати: људска права и слободе, слободно тржиште, владавина права

Мађарски премијер Виктор Орбан је у праву. ЕУ не смије постати нови СССР са једном партијом, једном идеологијом, и Централним Комитетом у Бриселу, саопштио је предсједник ПзП-а Небојша Медојевић.

Како наводи, заједничке вриједности на којима је грађена ЕУ треба чувати и поштовати: људска права и слободе, слободно тржиште, владавина права.

-Око тога нема дилема. Наметање једноумља кроз концепт ‘политичке коректности’ гдје се идеолошка матрица глобалне радикалне љевице жели наметнути као монопол и неолиберална економија као догма, је у супротности са темељним вриједностима на којима је настала ЕУ – демократије и слободе-додао је Медојевић.

Према његовим ријечима концепт суверености држава је црвена линија коју ЕУ екстремисти неће моћи прећи.

-Покушај увођења ЕУР као заједничке валуте је пропао јер је одређени број држава и њихових влада то, тачно, видио као почетак трансформације ЕУ у једну велику федерацију Сједињене Европске Државе. Усамљени али веома јаки гласови су и тада упозоравали да једна валута може да функционише само на територији једне суверене државе која има једну Владу и једну економску политику, један буџет, једну социјалну политику, један парламент-поручио је Медојевић.

Истиче да је губитак суверенитета посебно пријетећи изгледао из угла нових чланица ЕУ које су се једва избавиле из СССР и комунизма.

-Британци су рекли НЕ корумпираној, недемократској Бриселској администрацији, која троши милијарде еура новца пореских обвезника, без икакве одговорности. Британци отворили ново поглавље у историји Европе. И данас су Европи потребни снажни гласови отпора претварању ЕУ у нови СССР са једном идеологијом и са корумпираним самопроглашеним чуварима те идеологије. Свако једноумље са собом доноси и репресију и тиранију- нагласио је Медојевић.

Поручује да смо то ваљда научили из лекција из 20. вијека.

-Зато је Орбан потребан ЕУ више него ЕУ Орбану и Мађарској. Орбан је велики пријатељ Црне Горе и Србије и западног Балкана. Орбан говори о принципима и брани фундаменталне вриједности – демократију, слободу, хришћанске вриједности, традицију, државу, сувереност грађана- саопштио је Медојевић.

Додаје да се ЕУ мора радикално мијењати.

-Националне Владе и Парламенти морају имати већи утицај. Земље кандидати морају освојити демократске стандарде да би напредовали у интеграцијама. Корумпиране, недемократске државе у којима се избори краду, са политичким утицајем мафије, гдје се масовно крше људска права, економски нестабилне, са корумпираним институцијама. Земље кандидати морају изградити функционалну демократију, владавину права, поштовати људска права и слободе, да би могле постати чланице- нагласио је Медојевић.

Према његовим ријечима одустајање од принципа “стандарди, па статус” у случају Бугарске и Румуније и увођење еура, довело до пропасти постојећег концепта ЕУ.

-Приступ заједничком тржишту треба омогућити свим земљама кандидатима и подстаћи економски развој, производњу и трговину. Једноставно, овакву ЕУ треба темељно реформисати или ће се сама урушити, као СССР-закључио је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:40