Небојша Медојевић / - Фото: Фејсбук
02/08/2021 u 11:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Неразумно понашање Кривокапића и Бечића успорава наш европски пут

Ако мањина у Скупштини, игнорише демократске и легитимне захтjеве 2/3 парламентарне већине онда су и мирни протести потпуно легитимно средство за исказивање политичког става, истиче Медојевић

У потпуности се слажем са колегом Пицулом да ЕУ не смиjе да толерише неразумност власти у Црноj Гори. ДФ мjесецима упозорава домаћу и међународну jавност на неразумне поступке власти у Црноj Гори и драго нам jе да се то коначно регистровало у Бриселу, казао је предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић.

Како наводи у саопштењу, неразумно jе, противуставно и незаконито задужити земљу за 750 милиона еура без одлуке Владе и Скупштине. Неразумно jе, противуставно и незаконито дониjети одлуку о привременом финансирању, а то jедино може да уради Скупштина.

– Неразумно jе затварати jедну државну авио компаниjу, а онда оснивати другу државну авио компаниjу без икакве кост бенефит анализе и стручне расправе. Неразумно jе куповати два авиона без мотора погодбом и кршити Закон о jавним набавкама – додаје Медојевић у саопштењу.

Неразумно jе таjно и без одлуке Скупштине, на телефонскоj сjедници Владе, без увида министара у документациjу дониjети одлуку о куповини риИцних валутних фjучерса. Апсолутно jе неразумно да власт шверцуjе 940 тона цигарета преко Луке Бар и узме 9,4 мил еура надокаде од шверцера. Неразумно jе да власт смjењуjе министра са опозициjом, истиче предсједник Покрета за промјене.

Како даље наводи у саопштењу, неприхватљиво jе и неразумно да министар финансиjа оснива 21 директорат и посебно увлачи Владу у трговину криптовалутама коjе су данас jедан од наjвећих глобалних безбjедоносних изазова и ризика. Неразумно jе да власт влада са подршком 14 посланика и да одбиjа диjалог и договор са парламентарном већином.

Неразумно jе да Предсjедник скупштине крши пословник и не заказуjе сjедницу на основу захтjева 27 посланика.

ДФ jе управо због бруталног кршења фундаметалних демократских стандарда и урушавања институциjа Владе и Скупштине организовао више састанака парламентарне већине у циљу договора око решавања дубоке кризе легитимитета наjважниjих институциjа власти. Нажалост Премиjер и Предсjедник скупштине нису показали демократски капацитет и спремност да кризу решавамо демократским средствима, диjалогом и компромисом.

– Потпуно смо сагласни да овако неразумно, недемократско, узурпаторско понашање челних људи Владе и Скупштине не доприноси решавању кризе и успорава наш европски пут. Ако нема сагласности око кључних политичких питања у владаjућоj већини неопходно jе постићи договор о минимуму услова за одржавање првих фер и поштених избора у Црноj Гори – додаје Медојевић.

Ако мањина у Скупштини, игнорише демократске и легитимне захтjева 2/3 парламентарне већине онда су и мирни протести потпуно легитимно средство за исказивање политичког става. Изборна воља грађана jе темељ индемократиjе и ЕУ па очекуjемо да и ви дате своj допринос уразумљивању Предсjедника Владе и Скупштине да се са 14 посланика (од 81) не може легитимно вршити власт. Ни у Хрватскоj, ни у Францускоj, ни у Њемачкоj, ни у Великоj Британиjи, то jе азбука демократиjе, закључује предсједник Покрета за промјене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:17