Зоран Микић / - фото: УРА
19/07/2021 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Микић: Неопходно jедном резолуциjом осудити све злочине у Црноj Гори

Истинског суочавања са прошлошћу не може бити уколико се не поштуjу чињенице и достоjанство свих жртава ратова, истакао је Микић

Из УРЕ су саопштили да подржавају осуду свих злочина, било ратних, геноцида или других, на простору Црне Горе у претходном периоду. Међутим, како кажу, вjерују да је, умjесто селектовања поjединачних случаjева, потребниjе усвоjити jедну резолуциjу коjом би се обухватили све почињени злочини у 20. виjеку.

Како додају  у саопштењу, Црноj Гори jе потребно суочавање са прошлошћу, али са циљем да се извуку поуке и да се ода пиjетет свим жртвама.  

– Не смиjемо да злоупотребљавамо трагичне и осjетљиве догађаjе у дневно политичке сврхе, као што jе то често случаj на нашим просторима – саопштио jе извршни директор Грађанског покрета УРА Зоран Микић поводом инициjативе Демократске Црне Горе о усваjању Резолуциjе о геноциду у Пиви и Велици.

Како jе истакао, брутални злочини у Пиви и Велици током Другог свjетског рата, када су нацифашистичке формациjе на простору Пиве, почетком jуна 1943. године монструозно убиле око 1.290 цивила, међу коjима око 550 дjеце, а у Велици, 28. jула 1944. године, око 550 цивила, укључуjући дjецу и старе, спадаjу међу наjтеже и наjвеће злочине икада почињене на териториjи Црне Горе.

– Као такви, треба да буду адекватно и третирани. Да бисмо се на квалитетан начин суочили са прошлошћу више пажње треба посветити образовању, поготово нових нараштаjа. Недопустиво jе да се злочини у Пиви и Велици не спомињу у уџбеницима историjе за основне и средње школе. Овакве страхоте не смиjу бити заборављене, утолико приjе jер су све историjске чињенице и радње коjе окружуjу ове догађаjе, углавном познате – додао је он.

Микић напомиње да се ради о изузетно осjетљивим и болним темама и да због тога сви имамо обавезу да, када их покрећемо, размишљамо о посљедицама.

– О правним квалификациjама треба да одлучуjу судске инстанце. Жртве злочина у Пиви и Велици, као и њихове породице заслужуjу правду, али се она не може постићи тек jедном резолуциjом. Неопходно jе да образовни систем одигра своjу улогу у очувању сjећања на њихове патње. Важно jе да кроз конкретно дjеловање, коjе не смиjе бити искључиво политичко, кроз резолуциjе и слично, пошаљемо поруку да се овакве трагедиjе не смиjу више никада и никоме догодити – истиче  извршни директор Грађанског покрета УРА.

Он каже да jе jедан од наjвећих проблема коjи прати наш регион негирање жртава других народа и стављање у први план жртава властитог.

– Истинског суочавања са прошлошћу не може бити уколико се не поштуjу чињенице и достоjанство свих жртава ратова. То jе jедини начин да превазиђемо подjеле и оставимо болне теме иза нас – закључио jе Микић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 19:46