Марко Милачић / - фото: Права Црна Гора
17/03/2022 u 12:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић: Булајић да не остави простор Ибрахимовићу за државни удар

Права Црна Гора је партија која је директно иницирала незаказивање сједнице ради спречавања издаје и сада прва која позива да се институционално спријечи најављени државни удар, казао је Милачић

Права Црна Гора позива господина Страхињу Булајића да спријечи посланика Ервина Ибрахимовића да закаже сједницу Скупштине на дан који одговара издајницима изборне воље, тако што ће је Булајић први лично заказати на дан када то одговара грађанима који су гласали за смјену ДПС-а, казао је предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић.

- Обзиром да УРА и СНП најављују дефинитивну коалицију са ДПС-ом, да након Меморандума у коме су Ђукановића представљали посланици мањинских партија, сада потписују директне и отворене споразуме са ДПС-ом, јасно је да до стварања договора у оквиру 41 посланика 30. августа више не може доћи у овом сазиву Скупштине - казао је Милачић.

Додао је да "због тих новонасталих околности тражимо од уставног и законитог вршиоца дужности предсједника Скупштине господина Страхиње Булајића да закаже сједницу Скупштине на датум понедјељак, 06. јуна 2022. године, који ће значити пријевремене парламентарне изборе, а не на неки ранији датум који ће подразумијевати могућност издају изборне воље грађана и спровођење споразума и докумената потписних са Милом Ђукановићем."

- Наиме, обзиром да су се околности промијениле и да заступници мањинске владе најављују државни удар путем правног насиља у највишем законодавном дому Црне Горе, тако што би умјесто в.д. Предсједника Скупштине, сједницу заказао обичан посланик са улогом потпредсједника, захтјевамо да господин Булајић предухитри овај сценарио тако да закаже сједницу на понедјељак 06. јуна 2022. године, на којој се једино може констатовати распуштање Скупштине, обзиром да није изгласала владу у року од 90 дана од када је предсједник државе први пут предложио мандатара у складу са Уставом - истакао је Милачоћ.

Обзиром да је Ђукановић предао мандат за састављање Владе Дритану Абазовићу дана 03. марта 2022. године, то рок од 90 дана да Скупштина изгласа владу истиче 01. јуна 2022. године, након чега се према члану 92 Устава, Скупштина распушта. Уколико господин Страхиња Булајић закаже сједницу на датум 06. јун 2022 године, неће бити остављена могућност да неко други закаже уредно заказану сједницу прољећног засједања Скупштине, додаје предсједник Праве ЦГ.

Обзиром да су заступници рушења изборне воље спремни да изгласају своју владу и на неуставној сједници Скупштине, позивамо господина Булајића да у складу са новонасталим околностима, одговори институционално, према Уставу и Пословнику и закаже Скупштину на датум који желе грађани који су гласали за смјену ДПС-а 30. августа, а не на датум који одговара издајницима изборне воље грађана, који су због фотеља и привилегија уздрмали институције и дестабилизовали друштвени мир, навео је.

- Још је важније спријечити било кога другог да мимо Устава и Пословника, врши послове заказивања сједнице Скупштине или било коју другу надлежност која му не припада према Пословнику и Уставу Црне Горе, а таква могућност најбоље говори о карактеру протагониста мањинске владе и начину њеног евентуалног рада - казао је Милачић.

Коначно, Права Црна Гора је партија која је директно иницирала незаказивање сједнице ради спречавања издаје и сада прва која позива да се институционално спријечи најављени државни удар - у режији ДПС-а, УРЕ и СНП-а, а у реализацији посланика Ервина Ибрахимовића -тако што ће се сједница заказати на датум који подразумијева одржавање нових избора, без успостављања мањинске владе, закључио је предсједник Праве ЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 20:47