MILATOVIĆ I KOVER / - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA
16/09/2024 u 13:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović-Kover: Mađarska snažno podržava ubrzanje evropskog

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je predsjednika Skupštine Mađarske Lasloa Kovera. Na sastanku je ocijenjeno da dvije države grade sadržajno prijateljstvo na bilateralnom planu, savezničku saradnju u okviru NATO-a, dok je Mađarska jedan od najdosljednijih promotera politike proširenja na Zapadni Balkan.

- Znamo da je Mađarska snažan prijatelj evropskoj perspektivi Crne Gore. Zahvaljujemo na svemu što ste uradili kada je u pitanju naše članstvo u NATO-u i ne sumnjamo da ćete istu ulogu imati i kada je u pitanju naše članstvo u Evropskoj uniji. Očekujemo da će se do kraja ove godine, tokom predsjedavanja Mađarske Savjetom EU, organizovati međuvladina konferencija na kojoj će Crna Gora posle nekoliko godina pauze, konačno nastaviti sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja - poručio je predsjednik Milatović.

On je posebno istakao značaj ekonomske saradnje između dvije zemlje.

- Posljednjih godina Mađarska je preuzela ulogu važnog ekonomskog činioca u regionu Zapadnog Balkana, u našoj zemlji u oblastima telekomunikacija, bankarstva i turizma. Mađarske investicije su značajne za crnogorsku ekonomiju i u narednom periodu treba dodatno produbiti ekonomsku saradnju - kazao je predsjednik Milatović.

Predsjednik Skupštine Mađarske Laslo Kover ocijenio je da su odlični odnosi dvije zemlje priznanje posvećenog zajedničkog rada sa ciljem evropske integracije Crne Gore. Saopštio je da članstvo u Uniji nije samo cilj već i važno sredstvo s aspekta ostvarenja nacionalnih interesa, i da sa velikim očekivanjima gleda na učlanjenje Crne

Gore.

Mandić sa Koverom: Mađarska će podržati Crnu Goru u naporima da do kraja godine zatvori četiri poglavlja

Dodao je kako je to važno za zemlje kandidate tako i članice EU u kontekstu bezbjednosti i stabilnosti dok, kazao je, ekonomski potencijal regiona može biti dalji pokretač ekonomskog razvoja Unije.

Predsjednik Milatović je kazao da u narednom periodu očekuje i zvaničnu posjetu predsjednika Mađarske Tomaša Šuljoke Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo povodom predstojećeg Samita Evropske političke zajednice koji će se održati u Budimpešti početkom novembra.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 13:31