Jakov Milatović / - FOTO: PREDSJEDNIK
20/09/2024 u 12:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović: Vlada nastavlja da urušava institucije

Generalna skupština UN-a je najvažniji i najposjećeniji multilateralni događaj. Stoga je od posebnog značaja za međunarodnu vidljivost, prevashodno malih država kao što je Crna Gora.

Upravo iz tog razloga, Crna Gora je u dosadašnjem periodu dominantno bila predstavljena na nivou Predsjednika države ili Vlade.

- Ove godine bilo je predviđeno da našu delegaciju predvodi premijer, što je on u posljednjem trenutku otkazao, čime je još jednom pokazao neodgovoran odnos prema državnim interesima. Dodatno, neprimjereno je da predsjednik Vlade na ovaj način zloupotrebljava institut naslijeđenog i davno uspostavljenog džentlmenskog dogovora, po kojem se Predsjednik države odriče mogućnosti koja mu po preseansu pripada, da u skladu sa Ustavom predstavlja zemlju u inostranstvu - naglasio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Dakle, kako je pojašnjeno u saopštenju, nije riječ o tome da se Predsjednik države i premijer smjenjuju svake druge godine, nego da funkcija šefa delegacije po preseansu uvijek pripada Predsjedniku koji prihvata da je ustupi svake druge godine premijeru.

- Nažalost, premijer nije obavijestio Predsjednika države o svojoj namjeri da neće biti šef delegacije, iako se odlazak u UN zbog velikog broja obaveza i važnosti događaja planira najmanje pola godine unaprijed. I u ovom slučaju se radi o pokušaju urušavanja crnogorskih institucija i dobre prakse. Dodatno, neozbiljno je i neodgovorno pozivati se na posao u zemlji, jer bi se moglo zaključiti da šefovi ostalih država svijeta, uključujući američkog predsjednika i njemačkog kancelara, nemaju šta da rade u svojim zemljama pa idu na UN - istakao je Milatović.

Milatović: Spajića ne interesuje kju groznica, jer ima groznicu od podgoričkih izbora

Takođe, kako je nastavio u saopštenju, neozbiljno je i neodgovorno da, pored već postojećeg potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, premijer šalje dodatnog šefa delegacije koji bi po preseansu, budući da mu je oduzet portfolio, morao biti ispod potpredsjednika Vlade koji je ujedno ministar vanjskih poslova.

- Očito da, pored toga što je ministru vanjskih poslova onemogućeno da se bavi evropskim integracijama - kao ključnim vanjskopolitičkim prioritetom, dodatno mu se stavlja do znanja da je nižeg reda u Vladi jer se ne bavi ni drugim vanjskopolitičkim prioritetom – multilateralizmom - piše u saopštenju predsjednika.

Milatović je podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalno članstvo u SB UN 2026-27 i umjesto da se UN koristi da se sa najvišeg nivoa lobira za kandidaturu, Crna Gora se kroz ponašanje Vlade predstavlja svim članicama UN-a kao neozbiljna država članica, čime se direktno ugrožavaju vanjskopolitički interesi i ruši reputacija Crne Gore.

- Da ne govorimo o tome da Vlada za godinu dana nije bila u stanju da predloži ambasadora Crne Gore pri UN u Njujorku.

Zbog svega toga smatram džentlmenski dogovor koji je postojao između Predsjednika države i vlade zloupotrijebljenim, i to na način da vrh Vlade radi direktno protiv interesa države koju predstavlja - zaključio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 12:48