/ - Милер, Бечић
24/11/2021 u 11:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милер Бечићу: Задивљен сам постигнућима и пројектима Скупштине Црне Горе

Нагласивши да двије земље имају изузетно квалитетну сарадњу, амбасадор Милер је поручио да ће он својим залагањем и дјеловањем настојати да даље јача и унапређује добре односе Црне Горе и Аустрије

Резултати које је Скупштина Црне Горе остварила у минулих годину свједоче о једном живом парламенту који сада има ново лице у ојачаној демократији, истакао је амбасадор Републике Аустрије у Црној Гори Карл Милер, током састанка са предсједником Скупштине Алексом Бечићем, оцјењујући да се оно што је постигнуто на институционалном нивоу, као и залагања предсједника Бечића, а узимајући у обзир сложеност и специфичност политичке ситуације, ,,може назвати чудом”. 

Честитајући новоименованом амбасадору на садашњој амбасадорској позицији, предсједник Бечић је изразио наду и очекивање да ће богато дипломатско искуство амбасадора Милера, као и квалитетно познавање и упућеност у прилике на Западном Балкану, бити добра полазна основа за даље унапрјеђење билатералних односа двије пријатељске земље. У том контексту предсједник Бечић је подсјетио и на недавни билатерални сусрет са предсједником Националног савјета Аустрије Волфгангом Соботком, на Европској конференцији предсједника парламената Савјета Европе у Атини, чија је посјета Црној Гори најављена за почетак наредне године.

-Након деценија дошли смо до тога да је могуће да прође предлог закона, или буде одбијен, са које год стране да долази. Неко ће то назвати извјесном нестабилношћу, а ја бих назвао експлозијом парламентарне демократије гдје је све могуће. Уз све изазове који постоје, убијеђен сам да су ово најљепше странице нашег парламентаризма, које пишемо и које ћемо исписати- казао је предсједник Бечић.   

Подсјетивши на неке од најзначајнијих заједничких пројеката, који трајно увезују двије представничке институције Аустрије и Црне Горе, предсједник Бечић је иницирао предлог да би у част десетогодишњице трајања програма Демократских радионица „Барбара Прамер“, наредне године заједнички могло бити уприличено обиљежавање овог важног датума.

Бечић је указао на значај и захвалио на подршци коју Аустрија у континуитету, пружа Црној Гори у интеграционим процесима, како кроз пружање директне техничке подршке, тако и кроз подизање свијести код осталих чланица Уније о важности политике проширења, наводећи да управо Аустрија, ,,препознаје стратешку важност приступања Црне Горе Европској унији”.

Нагласивши да је посвећеност и преданост Црне Горе испуњавању критеријума и услова за чланство у Европској унији неупитна, те да чланство у ЕУ јесте и остаје приоритетан стратешки вањскополитички циљ земље, предсједник Бечић је указао и на чињеницу да европски пут државе има неподијељену подршку највећег броја становништва. Додатно, предсједник је, подсјетивши да Црна Гора има 100 процентно усклађену политику са политиком ЕУ, у потпуности усклађену монетарну политику, као и сусједске односе без отворених билатералних проблема, поручио да би чланство Црне Горе у ЕУ било потврда да политика проширења живи у пракси.

Нагласивши да двије земље имају изузетно квалитетну сарадњу, амбасадор Милер је поручио да ће он својим залагањем и дјеловањем настојати да даље јача и унапређује добре односе Црне Горе и Аустрије.

Амбасадор Аустрије је, наводећи да је задивљен ,,инфраструктурним и другим постигнућима и пројектима Скупштине који су реализовани у претходних годину”, оцијенио да ,,ове чињенице говоре о једном живом парламенту који сада има ново лице у ојачаној демократији”.

,-Овдје мислим на цјелокупан ,,менталитет”, који се сада осјећа у овом дому. Ово је сада један потпуно други дом у односу на оно што сте наслиједили-казао је амбасадор Милер.

Узимајући у обзир околности које каракретишу политичку сцену Црне Горе у овом тренутку, као и кратак временски период, амбасадор је казао предсједнику Бечићу да се ,,може назвати чудом оно што сте ви постигли, како на нивоу институције, тако и лично”. 

Милер је поручио да је Аустрији ,,стало да пружи сваки вид помоћи Црној Гори”, те потврдио да ће том процесу и он дати свој лични допринос.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:14