/ FOTO - IVAN PETROVIC-IPE
21/06/2023 u 20:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Miljanić: Očekujem brzo formiranje Vlade, osnovati Ministarstvo za antikorupciju

Podsjećajući da predsjednik države treba da da mandat mandataru za formiranje nove Vlade, ministar je ocijenio da taj proces treba da bude brz i efikasan

Postignut je veliki napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a moglo je i više. Koliko god da se dobro radi rezultati mogu biti bolji. Postignut je napredak u smislu formiranja Tužilačkog savjeta, promjena u Upravi policije i ANB-u. To nije samo percepcija domaće kavnosti, nego i međunarodnih aprnera i Evropske komisije., To je za Crnu Goru veliki pomak i podstrek da se ide još jače u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, izjavio je ministar bez portfelja Zoran Miljanić, gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.

- Mislim daje selektivnost u toj borbi više važila za period do 30. avgusta 2020. godine. Vidimo da institucije sistema odrađuju posao na valjan način i čini se da tu nema nikakve selektivnosti. Treba poraditi na tome da institucije budu očišćene od kadrova iz prethodnog perioda, vidimo šta se sve pojavljuje u presretnutim Sky aplikacijama - istakao je Miljanić.   

Podsjećajući da predsjednik države treba da da mandat mandataru za formiranje nove Vlade, ministar je ocijenio da taj proces treba da bude brz i efikasan i da 44. Vlada treba da se formira u najkraćem roku.

- Očekujem da 44  Vlada ima potrebnu stabilnost i broj glasova u parlamentu, da bi se donijeli neki ključni zakoni. Tu prvenstveno mislim na glasanje za nedostajućeg sudiju Ustavnog suda. Takođe, Vrhovni sud i tužilaštvo su još uvijek u v.d. stanju, Potrebna je većina od 55 poslanika, a najmanje 49, dakle tropetinska, za sve neophodne promjene u tužilaštvu - rekao je Miljanić.

Na pitanje da li očekuje da će se on personalno naći i u novoj Vladi, Miljanić kaže da je CIVIS građanska organizacija koja baštini dobru praksu meritokratije.

- Insistiraćemo na profesionalizaciji i da stručnost bude na prvom mjestu. Da se direktori i kadrovi ispod njih biraju na javnim konkursima i da se ne bira treći kandidat, nego prvi na listi. Smatram da Ministarstvo za antikorupciju treba da se formira kao posebno ministarstvo, a ne da to bude zadatak ministra bez portfelja. To je važno zbog nas i evropskog puta, jer je korupcija u ovom trenutku najveći problem - poručio je Miljanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:01