Andrej Milović i Martin Dvoržak / - FOTO: MINISTARSTVO PRAVDE
29/02/2024 u 10:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović u Češkoj dobio ličnu podršku ministra Dvoržaka

Crna Gora ima punu podršku Češke za članstvo u EU, čulo se na sastanku ministra pravde Andreja Milovića i češkom ministra za evropske poslove Martina Dvoržaka

Crna Gora ima punu podršku Češke Republike na putu ka Evropskoj uniji zaključeno je na sastanku ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića  i ministra za evropska pitanja Češke Republike Martina Dvoržaka.

Dvoržak je kazao da je impresioniran rezultatima koje Ministarstvo pravde Crne Gore postiže posljednjih mjeseci.

On je kazao da su Češka i EU veoma zadovoljni napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i temeljnih prava. Kako je rekao, u tom smislu Vlada, kao i ministar pravde Crne Gore, zaslužuju veliku pohvalu i podršku da nastave posao koji rade.

Dvoržak je kazao da je Češka veliki zagovornik proširenja EU na zapadni Balkan, prvenstveno prijemom Crne Gore.

- EU traži konkretne rezultate i reforme. Prag prepoznaje da nakon dužeg vremena Crna Gora ponovo veoma ozbiljno pristupa tom poslu, posebno u resoru pravde, i zato možete računati na našu ekspertsku pomoć i punu podršku kako biste uspješno završili proces pridruživanja i postali nova, 28. članica Unije - kazao je Dvoržak, i naglasio da se šansa koja se otvorila Crnoj Gori ne bi smjela propustiti.

Milović je objasnio da Ministarstvo pravde odlično shvata važnost trenutka i uveliko radi na ispunjavanju zadataka iz najzahtjevnijeg poglavlja 23.

- U Ministarstvu pravde se radi zaista nezabilježenim intenzitetom i dinamikom, što se vidi po rezultatima. Pravosudne institucije su nakon predugog perioda difunkcionalnosti prakrično dovedene u redovno stanje. Pripremamo i okvir za formiranje posebnog Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina. Temeljno radimo na izmjenama i dopunama seta veoma bitnih zakona, koje su ključan dio agende Poglavlja 23 što sve zajedno govori da će Crna Gora u vrlo dogledno vrijeme ispuniti sva najzahtjevnija mjerila za pristupanje EU - - kazao je Milović.

Takav pristup gdje nemamo rezervnu opciju, nemamo "plan B", i ovakva predanost vjerujem zaslužuju podršku i priznanje iz Brisela u vidu usvajanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) do ljeta, u toku belgijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU)  zaključio je crnogorski ministar pravde.

Milović se zahvalio Dvoržaku na podršci zvaničnog Praga i istakao da Crna Gora u narednom periodu mora biti primjer kako se ispunjavaju zadaci Brisela i kako se jedna država sprema za ulazak u porodicu uređenih država EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:48