MILOVIĆ U SAD / - FOTO: MINISTARSTVO PRAVDE
21/05/2024 u 16:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović: SAD nastavljaju da podržavaju reformu pravosuđa i borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastavljaju da podržavaju reformu pravosuđa i borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije - poručio je ministar pravde Crne Gore Andrej Milović nakon prvog dana radne posjete SAD.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, održao veoma značajne sastanke sa visokim predstavnicima SAD-a, Kolin Hajland, zamjenicom Gabrijela Eskobara, Demijanom Smitom, direktorom za Evropu i Aziju Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona u State Departmentu, Džefom Flikenom, programskim službenikom za Crnu Goru, i Džonom Vilijamsom, oficirom za Crnu Goru u State Departmentu.

- Tokom sastanaka, prepoznat je i priznat značajan progres Crne Gore u ispunjavanju EU agende, posebno u radu Ministarstva pravde na poglavljima 23 i 24. Ministar Milović je informisao američke predstavnike o aktivnostima Vlade Crne Gore usmjerenim ka ulasku u Evropsku uniju, izražavajući očekivanje da će Crna Gora dobiti pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) krajem juna te dobiti završna mjerila, čime će biti otvoren put ka članstvu u EU - saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Američki predstavnici su potvrdili snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država ulasku Crne Gore u Evropsku uniju, ističući važnost stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta Crne Gore za region. Naglasili su i kontinuiranu podršku razvoju pravosuđa i vladavine prava u Crnoj Gori.

Milović - Švarc: Crna Gora i SAD pokrenuće pregovore o potpisivanju bilateralnog ugovora o ekstradiciji

Milović je zahvalio na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj uspješnoj saradnji sa Ambasadom SAD-a i na programima podrške pravosuđu koje SAD pruža.

Poseban fokus tokom sastanaka stavljen je na jačanje ljudskih i institucionalno-prostornih kapaciteta pravosudnih institucija kako bi se osnažile, te na unapređenje specijalnih pravosudnih institucija i očuvanje njihovog kredibiliteta. Podržani su i predloženi projekti Ministarstva pravde, uključujući stvaranje Nacionalnog centra za upravljanje dokazima, što će dodatno jačati kapacitete, kredibilitet i nezavisnost pravosuđa. Ministarstvo pravde, istakao je Milović, podržava rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), što je od ključnog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ovi sastanci, zaključeno je, predstavljaju još jedan veoma značajan i konkretan korak u jačanju savezništva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, te potvrđuju posvećenost obje strane stabilnosti i napretku međusobnih odnosa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. maj 2024 21:24