Marko Kovač / - RADE KOPRIVICA
14/07/2022 u 18:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministar Kovač: Očekujem da uskoro potpišemo ugovor sa SPC u Podgorici

Ministar je, između ostalog, kazao da se ne odustaje od zahtjeva za izručenje Svetozara Marovića

Ministar pravde Marko Kovač očekuje da će Temeljni ugovor sa SPC uskoro biti potpisan u Podgorici. On je to izjavio za Vijesti TV.

-Logičan tok događaja je da Vlada službeno obavijesti Sonod SPC o usvajanju prijedloga dokumenta i da se dogovori zajednički termin potpisivanja ugovora.  Sasvim prirodno je da to bude u skorijem periodu i da se na prigodan način i to pitanje okonča- kazao je inistar.

On nsmatra da nema potrebe da se pomenuti ugovor mijenja i ističe da je  Vlada spremna da poptiše i druge takve ugovore.

- Svim vjerskim zajednicama su vrata otvorena, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi takođe. Pozivam ih da se svi obrate Vladi- poručio je ministar Kovač.

On precizira da što se tiče korišćena objekata, da su imovinska prava i obaveze regulisana Ustavom i Zakonom o imovinsko-pravnim odnosima, a ne ovakvim ugovorima.

- Mi u tom dijelu ne možemo ulaziti u svojinska ovlašćena. Ukoliko neka vjerska zajednica ima pravne pretenzije prema nepokretnoj ili pokretnoj stvari postoji zakonska procedura u kojoj će moći, ili neće moći da dokažu svoje pravo na to - rekao je Kovač.

Ministar je, između ostalog, kazao da se ne odustaje od zahtjeva za izručenje Svetozara Marovića.

- Nećemo odustati od izručenja Marovića. Postoji opcija, shodno Ugovoru o izvršenju krivičnih sankcija, da Marović izvrši kaznu u Srbiji. Mi nećemo zahtijevati to. Naprotiv, nadam se da ćemo imati pozitivnije reakcije iz Srbije, koje su za sada izostale - istakao je on.

Kazao je o tome nije razgovarao sa ministarkom pravde Srbije Majom Popović, dodajući da planira da u narednom periodu ponovo pokrene to pitanje.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:43