/ - SA SASTANKA: MUJOVIć - FELTEN
11/01/2024 u 14:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministar Mujović: Blagovremeno uključiti lokalnu zajednicu u planiranje projekata

Unapređenje investicionog ambijenta, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije koji predstavljaju razvojnu šansu Crne Gore takođe je bila tema razgovora

Integralni razvoj politika u oblasti klimatskih promjena i energetike je od izuzetnog značaja za uspješnu realizaciju međunarodnih obaveza koje je Crna Gora preuzela, poručeno je sastanka ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Petera Feltena.

-Donošenje nacionalnog i klimatskog i energetskog plana je samo prvi korak u tom procesu“ zajednički je zaključak ministra energetike i rudarstva prof. dr Saše Mujovića i njemačkog ambasadora u Crnoj Gori Petera Feltena. Ministar Mujović se zahvalio ambasadoru Feltenu na podršci koju Njemačka pruža po pitanju izrade Nacionalnog energetskog i klimatskog plana kao ključnog strateškog dokumenta u oblasti energetike kojim će se definisati razvojne politike za dostizanje ciljeva do 2030. godin - navode u saopštenju.

Sastanak ambasadora Feltena sa ministrom Mujovićem bio je prilika da se razmijene informacije o aktuelnoj podršci koje Vlada Republike Njemačke pruža Crnoj Gori u okviru bilateralnih i regionalnih programa, ali i da se razmijene ideje o daljem jačanju saradnje u narednom periodu.  

Unapređenje investicionog ambijenta,  naročito u oblasti obnovljivih izvora energije koji predstavljaju razvojnu šansu Crne Gore takođe je bila tema razgovora.

Ministar Mujović je ocijenio „da je  projekat vjetropark Brajići izuzetan sa energetskog asekta.

- Da područje Brajića ima visok nivo raspoloživosti vjetra, kao i da je proces priključenja na prenosnu mrežu prilično jednostavan. Ipak, postoji nezadovoljstvo lokalnog stanovništva ovim projektom, što lično uvažavam i smatram ga obavezujućim da bude ozbiljno razmotreno. Građani su mi u prvom planu i njihova volja ne smije biti ignorisana. Moramo pokazati poštovanje prema njima, jer ova Vlada je njihova Vlada i mora biti njima na korist Zato, ćemo razgovarati i vidjeti kako pronaći način da budu zadovoljeni i građani i investitor, inače visoko-renomirana njemačka kompanija. Slična je situacija i sa Rudnikom u Mojkovcu. Prema Crnoj Gori smo odgovorni samo ako poštujemo zakone i postupamo u skladu s istim. S tim u vezi, Ministarstvo je pribavilo svu neophodnu dokumentaciju koju će proslijediti Vladi Crne Gore na konačno odlučivanje o budućnosti Rudnika-  istakao je ministar Mujović.

Ambasador Felten je ukazao da je za uspješnu realizaciju preuzetih međunarodnih obaveza, kako u oblasti energetike tako i u oblasti klimatskih promjena, važno snažnije uključenje Vlade Crne Gore u regionalne inicijative kao što je Regionalno klimatsko partnerstvo (Regional Climate Partnership) koja predstavlja direktnu podršku Njemačke za 6 zemalja zapadnog Balkana.

Njemačka Vlada takođe pruža značajnu podršku realizaciji konkretnih projekata u oblasti energetike i energetske efikasnosti preko Njemačke razvojne banke (KfW).

Najznačajniji projekti su vezani za unapređenje postrojenja za proizvodnju električne energije u vlasništvu Elektroprivrede Crne Gore, kao i za projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata koji se realizuje u direktnoj saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:25