Са састанка на маргинама / - МВП
05/10/2021 u 17:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Радуловић: Западни Балкан на интеграцију у ЕУ гледа као на крајњи циљ

Шеф црногорске дипломатиjе jе оциjенио да jе jачање капацитета региона и одговор на изазове, такође у интересу Европске униjе

Током глобалне пандемиjе ковид-19 недвосмислено jе потврђено партнерство између ЕУ и Западног Балкана. Када погледамо научене лекциjе, рекао бих да jе изградња отпорних система и друштава jедан од наjвећих изазова за све наше земље, изjавио jе министар вањских послова Ђорђе Радуловић на Варшавском безбjедносном форуму, коjи се одржава данас и сjутра у Пољскоj.

Поменути форум jе водећа европска платформа посвећена трансатлантскоj сарадњи, коjа окупља високе представнике и експерте држава чланица НАТО и партнера из Европске униjе, у циљу сагледавања заjедничких безбjедносних изазова.

Шеф црногорске дипломатиjе био jе говорник на округлом столу под називом „Европска униjа – поуздани партнер за Западни Балкан? Научене лекциjе из глобалне пандемиjе”.

Министар Радуловић jе током дискусиjе са високим званичницима Албаниjе, Словениjе, Сjеверне Македониjе и Хрватске, представио национално гледиште о улози ЕУ током пандемиjе у Црноj Гори и региону. Том приликом jе потврдио значаj сарадње у борби против ковид-19, али и будућих приjетњи по здравље и безбjедност друштава, с обзиром да европски простор заjедно сноси ризике и jедино jе удруженим напорима могуће управљати њима.

Шеф црногорске дипломатиjе jе оциjенио да jе jачање капацитета региона и одговор на изазове, такође у интересу Европске униjе.

– Промовишући вриjедности и стандарде ЕУ, не пружамо само сигурност и стабилност, већ и унапређуjемо друштвени и економски развоj, као и демократиjу и владавину права у нашим земљама – казао jе министар Радуловић.

Министар је захвалио на помоћи Европске униjе и њених држава чланица у суочавању с пандемиjом, указуjући на чињеницу да у Црноj Гори ниjе било негативне кампање у погледу вакцина из ЕУ.

– Напротив, црногорски грађани, чиjа већина подржава чланство у ЕУ, знали су да нас ЕУ неће оставити саме у овим изазовним временима – казао jе министар Радуловић.

Додао jе да Западни Балкан гледа на интеграциjу у ЕУ као на краjњи циљ, стога jе политику проширења потребно учинити живом и динамичном.

Министар Радуловић jе на маргинама Варшавског безбjедносног форума имао састанак са предсjедником Одбора за вањске послове Парламента Грузиjе Николозом Самкхардазеом. Током разговора jе констатовано да приjатељски односи двиjе државе представљаjу основ за даље унапређење билатералне сарадње и остваривање заjедничких стратешких циљева. Министар Радуловић потврдио jе да Црна Гора подржава НАТО политику отворених врата, наглашаваjући значаj наставка спровођења реформи у секторима од значаjа за ширу безбjедност.

Министар Радуловић се на маргинама Форума у Варшави сусрео и са министрима вањских послова Пољске Збигњевом Рауом и Сjеверне Македониjе Буjаром Османиjем, са коjима размиjенио мишљења о актуелним безбjедносним изазовима у региону и ширем евроатлантском подручjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 15:30