Благота Митрић / - фото: ПОРТАЛ РТЦГ
15/09/2021 u 20:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрић: У Црној Гори мора доћи до приjевремених избора

Он каже да су у Црноj Гори “важниjи ставови извршне власти и партиjа, него сви прописи државе”.

Бивши предсjедник Уставног суда Црне Горе Благота Митрић каже да jе у Црноj Гори стање дошло до усиjања и да мора доћи до приjевремених избора.

Влада Црне Горе наложила jе Управи за катастар да пребаци власништво над Цетињским манастиром са приjестонице Цетиње на државу и упише забрану отуђења.

Премиjер Здравко Кривокапић то види као исправљање неправде према Српскоj православноj цркви и сматра како jе одлука уставна и законита.

У међувремену, Скупштина Приjестонице Цетиње усагласила jе закључке о коjима би одборници требало да гласаjу – у коjима се подржава инициjатива за враћање Цетињског манастира Црногорскоj православноj цркви.

У документу се наводи да jе разлог за то равноправно кориштење манастира за све православне вjернике у Црноj Гори.

Митрић за Ал Џазиру каже да су обjе одлуке противуставне и да jе стање у Црноj Гори дошло до усиjања.

– Ту су безумне правне одлуке, jер jе мало рећи да су противуставне. То jе уствари почетак jедне правне рашомониjаде у Црноj Гори коjа може да изазове врло тешке и негативне посљедице – рекао jе Митрић.

– Ви имате и правни апсурд у оквиру ове праве рашомониjаде. Прво, ова влада, коjа jе своjом одлуком манастир цетињски установила као државну своjину, она jе приjе годину дана када jе дошла на власт поништила раниjи закон о вjероисповиjести коjи jе предвиђао баш то. И дониjели су нови закон коjи то не предвиђа, него да jе то власништво митрополиjе. Е сада кад су видjели да ће Скупштина општине Цетиње у петак дониjети одлуку о том да се Цетињски манастир да у власништво Црногорскоj правословноj цркву, онда jе Влада, да би предухитрила такву jедну одлуку, направила jош већу незаконитост, односно противуставност.”

Каже да у овоj постоjи “нажалост и трећа страна”, а то jе чиница да Уставни суд у овоj критичноj ситуациjи “мртвим сном спава”.

Они да су прави Уставни суд, они би по хитном поступку, по службеноj дужности, одмах заказали сjедницу, ставили на дневни ред обjе те одлуке, и одмах дониjели такозвану привремену наредбу коjом би се тражила обустава ова оба акта.”

Митрић каже да су у Црноj Гори “важниjи ставови извршне власти и партиjа, него сви прописи државе”.

Сматра да у Црноj Гори мора доћи до приjевремених избора.

– Мора доћи до привремених избора, jер стање ниjе добро ни правно, ни политичко, ни економско, ни вjерско – казао је Митрић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:13