Митрић / Фото: Дан
02/02/2022 u 18:25 h
Сузана Радевић, Ивона ДробњакСузана Радевић, Ивона Дробњак
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрић: Ако премијер поднесе оставку Влада пада, а Ђукановић расписује изборе

Према информацијама "Дана", мале су шансе да ће Здравко Кривокапић поднијети оставку

Премијер Здравко Kривокапић заказао је за данас хитну сједницу Владе са засад још непознатим дневним редом. Иако се у медијима спекулише да би предсједник Владе данас могао да поднесе оставку, према информацијама "Дана", мале су шансе да ће се то заиста и догодити.

Професор права и бивши предсједник Уставног суда Благота Митрић у разговору за "Дан" појашњава да уколико премијер данас поднесе оставку цијела Влада аутоматски пада, а предсједник државе Мило Ђукановић дужан је да у најкраћем року распише ванредне парламентарне изборе.

– Уколико премијер данас поднесе неопозиву оставку, онда се оставка предсједника Владе, по члану 105, став 2 Устава, сматра оставком цијеле Владе и она пада. По тој уставној норми, универзални је правни став да су тада једино рјешење ванредни парламентарни избори, а да влада и премијер који су дали оставку одлазе у такозвани технички мандат и обављају само неке техничке, мање послове. Као последица тога, Устав прописује у члану 95, став 1, тачка 4, да је предсједник Црне Горе дужан да у најкраћем року распише изборе за нову скупштину, а влада која је дала оставку заједно са премијером одлази у технички мандат и то све траје два-три мјесеца, док се не заврше избори и не изаберу нова скупштина и влада. Тада цијела влада која је била у техничком мандату одлази у политичку пензију, уколико мандатар некога од њих не узме и за нову владу – појашњава Митрић.

image

Кривокапић

Фото: Лазар Ружић

Он је додао да исти принцип важи и уколико премијер не поднесе оставку, већ се на ванредној сједници Скупштине 4. фебруара изгласа неповјерења актуелној влади.

Митрић указује да Устав ни у једном члану не познаје институцију мањинска влада.

– Наш устав не познаjе ниjедну форму владе осим оне коjа jе резултат ванредних или редовних парламентарних избора, коjи су децидирано прописани Уставом Црне Горе, прво чланом 2, па члановима од 83 до 94. Нажалост, никад ниjе донесен закон о Скупштини. С друге стране, статус Владе такође jе регулисан Уставом, члановима од 101 до 110, коjи поткрепљуjу горњу тврдњу о избору Владе. Нажалост, ни закон о Влади никада ниjе донесен, него Влада уређује свој статус и уређује односе у друштву помоћу уредби као нижег правног акта од закона, а према члану 100, став 1 тачка 3, прописано је да Влада, између осталог, доноси уредбе, одлуке и друге акте за извршавање закона, па из наведенога произилази стравичан правни апсурд да Влада уредбом извршава закон којег нема – истиче Митрић.

Како је додао, из практичног угла, Црна Гора jе jош увиjек држава неразвиjене парламентарне демократиjе из разлога што су наjвиши органи (Скупштина и др.) грубо кршили Устав бираjући Владе у разним формама противним Уставу.

– Једном ријечју, политичари се залажу за мањинску владу иако она по Уставу не постоји, и то чине из више разлога. Прво да би се што прије домогли власти, па макар и у мањинској влади на неки краћи период, друго да би се отарасили ове владе, и треће – и најпогубније за правни систем Црне Горе и државу Црну Гору – што стварање мањинске владе мора пратити политичка и друга корупција. До мањиске се владе долази "муљањем" – казао је Митрић.

Премијер Кривокапић јуче је на Твитеру написао да грађани морају бити свјесни да падом Владе концентрација политичке моћи прелази у руке пораженог ДПС-а и његовог предсједника.

– ДПС и предсједник Ђукановић на тај начин добијају огроман маневарски простор да злоупотријебе Устав и диктирају политичку динамику у Црној Гори. Позивам оне који ме оптужују да браним фотељу да врате мандат грађанима и провјере легитимитет своје нове политичке платформе на ванредним парламентарним изборима – поручио је Кривокапић.

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић потврдио је да је сједница Владе заказана за данас, а на констатацију да се спекулише да би Kривокапић могао поднијети оставку, казао је да се послије 14 мјесеци слаже са француским филозофом да је политика као сфинга из басне – прождире све које немају рјешење за њене загонетке.

Грађански покрет УРА недавно је предложио нову мањинску владу као рјешење за излазак из кризе. Предсједник ДПС-а и Црне Горе Мило Ђукановић јуче је потврдио да ће најјача опозициона партија гласати за такву владу, јер је боље рјешење од постојеће, а сматра да је најбоље ићи на пријевремене изборе.

– Најодговорније и најпоштеније је вратити мандат грађанима, да они одлуче коме ће повјерити управљање извршном влашћу и државном политиком – казао је Ђукановић за агенцију МИНА.

Он сматра да би мањинска влада требало да траје годину и да је веома важно утврдити приоритете којим ће се бавити у том периоду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 05:32