Монтгомери и Ђукановић / - архива
18/07/2021 u 16:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтгомери: ЦИА спремила брод само за спасавање Ђукановића

Током Милошевићевих година ми смо, кад се Ђукановић окренуо и одмакао од Милошевића и кад jе било врло тешко обезбиjедити финансирање за његову владу, почели допуштати масовним криjумчарима дувана да оперишу из Црне Горе, казао је у интервјуу за "Вечерњи лист" Монтгомери

Бивши амбасадор Сjедињених Америчких Држава (САД) у Србиjи и Црноj Гори и Бугарскоj Вилиjам Монтгомери рекао jе да су САД у хрватском граду Цавтату имали брод са екипом Централне обавjештаjне агенциjе (ЦИА) чиjи jе jедини посао био да спаси тадашњег (и садашњег) предсjедника Црне Горе Мила Ђукановића ако тадашњи предсjедник Савезне Републике Jугославиjе (СРJ) Слободан Милошевић крене на њега.

У интервjуу за хрватски "Вечерњи лист" Монтгомери је рекао и да jе било тешко прикупити средства за финансирање Ђукановићеве владе, па су, како каже, почели да допуштаjу криjумчарима дувана да оперишу из Црне Горе.

- У Цавтату смо имали брод са Цијином екипом чиjи jе jедини посао био да спаси Мила Ђукановића ако Слободан Милошевић крене на њега. Било jе тешко прикупити средства за финансирање његове владе, па смо почели да допуштамо криjумчарима дувана да оперишу из Црне Горе - рекао jе Монтгомери.

image

Ђукановић и Монтгомери

- архива Дан

Новинар "Вечерњег листа" jе констатовао да су из декласификованих америчких писама видjели да jе на jедном састанку 1999. године, тадашњи предсjедник САД Бил Клинтон рекао тадашњем њемачком канцелару Герхарду Шредеру да би бивши предсjедник Хрватске Фрањо Туђман могао бити оптужен пред Хашким трибуналом.

Новинар jе рекао и да jе Монтгомери као тадашњи амбасадор САД у Хрватскоj добио сличну поруку и упутство да се припреми и питао га на коjи начин.

- Да. На начин да се припремимо за могуће насилне протесте усмjерене на амбасаду. Затим, да дамо процjену о томе каква мислимо да би могла бити реакциjа у Хрватскоj. Тако да сам написао писмо Вашингтону с тезом да ће бити реакциjа са врло непредвидивим посљедицама. Не само у смислу што би влада могла учинити него и што групе грађана могу учинити. И написао сам да не могу искључити могућност да би Туђманова Влада могла прекинути дипломатске односе с нама. Написао сам да не знам, али да jе све то могуће - рекао jе Монтгомери.

Бивши амбасадор jе рекао и да jе друга порука коjу jе добио када jе на власти већ био Ивица Рачан (био jе премиjер Хрватске од 27. jануара 2000. до 23. децембра 2003. године), била да ће Хашки трибунал оптужити генерала Стипетића.

- Троjица су требала бити на оптужници. Порука jе била: нису формално jош одлучили о тим оптужницама, а jедан од разлога зашто су се нашли надомак оптужница jе да су по упутствима Туђманове владе одбили да разговараjу са истражитељима. Jа сам одмах потражио Рачана, а он се тада налазио на конференциjи своjе странке на неком острву, мислим на Брачу. Ниjе то била Рачанова кућа коjу сам приjе посjетио него неко друго мjесто. Ми смо у то вриjеме имали брод усидрен у Цавтату чиjи jе jедини посао био да ако Милошевић крене против Ђукановића, таj брод, заправо брзи глисер, треба да спаси Ђукановића и превезе га на сигурно. Амерички брод с америчком Цијином екипом - казао jе Монтгомери за "Вечерњи лист".

Новинар jе констатовао да jе Монтгомери поменуо Ђукановића и глисер коjи га jе чекао спреман за случаj да Милошевић крене на њега да га може извући и спасити, те га упитао каква jе по њему улога Ђукановића у историjи распада Jугославиjе.

"Ђукановић jе наjспособниjи, наjагилниjи политичар у региjи. Гледао jе из ког смjера вjетар дува и прилагођавао се томе. Ако погледате његов живот видjећете да jе започео као лоjалан комуниста, потом био лоjалан Милошевићу, а у одређеном тренутку схватио jе да Милошевић неће побиjедити па jе промиjенио страну, окренуо поглед на Запад тражећи подршку. У тоj jе улози био током кампање бомбардовања Савезне Републике Jугославиjе (СРJ). Али онда кад jе Милошевић отишао, почели смо посвећивати пуно више времена и помоћи Србиjи, док jе приjе то ишло више Црноj Гори. Углавном, ми смо током Милошевићевих година, кад се Ђукановић окренуо и одмакао од Милошевића и кад jе било врло тешко обезбиjедити финансирање за његову владу, почели смо допуштати масовним криjумчарима дувана да оперишу из Црне Горе. Ми као Запад. Окренули смо главу и одлучили да не видимо то криjумчарење. Међу осталима и Италиjа - рекао jе Монтгомери.

Казао је и да су сви знали шта се догађа, али су то сопуштали jер jе то доносило новац коjи jе Ђукановићу требао против Милошевића.

- Али кад су ратови завршили и кад jе Милошевић пао, догодило се нешто као у сцени из "Казабланке". Италиjани су рекли: па ту се догађа криjумчарење морамо то да истражимо. И тако су започели велику истрагу коjа jе укључивала и Ђукановића. Он види да Италиjани иду на њега, да Британци почињу да гледаjу озбиљниjе на организовани криминал, и тако даље. И тада се опет окреће, оваj пут према Русима. Шаље свог наjближег савjетника за амбасадора у Русиjи са намjером да привуче Русе да дођу и инвестираjу у Црну Гору. И они то чине. Али послиjе он види jош jедно отварање, одмиче се од Русиjе и придружуjе се НАТО - казао jе бивши амерички амбасадор.

Новинар "Вечерњег листа" затим каже: "И Руси у том трену покушаваjу да изведу државни удар, што jе озбиљна ствар".

- Да, и он преживи. Константно ради огромне кораке у свим смjеровима, и то jе невjероватно, и због тога кажем да jе он наjагилниjи, наjуспjешниjи политичар у окружењу - рекао jе Монтгомери.

На питање да ли jе имао улогу у откривању приче о дуванскоj мафиjи и Црноj Гори у медиjима те да неки вjеруjу да jе помогао хрватском листу "Национал" и његовом бившем уреднику Иву Пуканићу, Монтгомери jе рекао да jе био добар приjатељ с Пуканићем.

- Сарађивали смо блиско када сам био амбасадор у Хрватскоj. Али не нисам имао никакву улогу у томе о чему ме питате. Кад сам стигао у Београд, jедан од првих задатака био ми jе да одем у Црну Гору, тада jош дио Jугославиjе и оциjенити различите политичке странке, jавит назад у Вашингтон каква су увjерења тих политичких странака, какве су шансе за смjену Ђукановића. Тако да сам се по два-три пута састаjао с представницима свих странака ондjе, укључуjући и српску. Направио сам темељну анализу и jавио да не видим никакву прихватљиву алтернативу Ђукановићу jер ниjедна од тих осталих странака нема снагу његове странке. Српска странка нема никакву преданост западним вриjедностима, заправо им се противи jер су за Милошевића. Тако да немамо другог избора, него држати се Ђукановића. То ниjе био став британског амбасадора (Чарлс Крофорд), коjи jе сматрао да, због читавог криjумчарења цигарета и свега тога, Ђукановић мора отићи. Али то ниjе био моj став. Тако да нема шансе да бих jа био дио било каквих напора дискредитовања Ђукановића - рекао jе Монтгомери.

На питање да ли има какву теориjу ко jе наручио атентат на Пуканића, Монтгомери jе одговорио: "Да, имам".

На питање да ли jе то дуванска мафиjа, казао jе: "Да, апсолутно."

На питање новинара може ли да откриjе неко име, Монтгомери jе казао да jе имао довољно озбиљних приjетњи.

- Коjе су ми прениjеле српске и америчке обавjештаjне службе. Тако да не бих о именима. Али чврсто вjеруjем да jе то било због тога - казао jе Монтгомери.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:39