Мугоша / - BALSA RAKOCEVIC
25/10/2021 u 08:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Наjгора оцjена у области правосуђа до сада

Немамо изабраног ВДТ-а, четири угледна правника у Судском, пет у Тужилачком савjету, као и двоjе судиjа Уставног суда; Судски савjет jе нефункционалан..., навео је посланик СД

Посланик СД и члан скупштинског Одбора за политички систем, правосуђе и управу Борис Мугоша наводи да jе у Извjештаjу Европске комисиjе за Црну Гору оциjењено да нема напретка у области Правосуђе у оквиру Поглавља 23, односно да имплементациjа кључних правосудних реформи стагнира.

- То jе наjгора оцjена до сада у тоj области, коjа jе jедна од кључних на нашем путу ЕУ интеграциjа - истиче Мугоша.

Мугоша указуjе да нам jе правосуђе у в.д. и дисфункционалном стању.

- Немамо изабраног ВДТ-а, четири угледна правника у Судском, пет у Тужилачком савjету, као и двоjе судиjа Уставног суда; Судски савjет jе нефункционалан, констатован jе престанак судиjске функциjе за више од 20 судиjа; од укупно 18 судиjа, Врховни суд данас има шест судиjа, а комплексна ситуациjа jе и у другим судовима - истиче Мугоша.

Посланик СД-а напомиње и да нема диjалога у Скупштини око наведених именовања у правосуђу, како би се суштински кренуло у рjешавање овог веома комплексног проблема у jедном од наjважниjих сегмената система.

Мугоша наводи да све наведено утиче на изузетно негативне оцjене у Извjештаjу Европске комисиjе, односно на погоршање ефикасности правосуђа и дуже чекање грађана и грађанки на правду, чиме се суштински угрожава наш европски пут.

- Прелазна влада, диjалог и договор проевропских снага коjе желе грађанску европску и евроатланску Црну Гору, па избори jедино могу риjешити колапс система у кључним областима - закључуjе Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:22