Муховић / Фото: Архива
14/08/2021 u 14:14 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Муховић: Кривокапић и Абазовић жртвују мањинске народе за рад мира у власти

Бошњачка странка је давно изгубила политичку самобитност, други јој утврђују политику, тврди функционер СПП у интервјуу за наш портал

Премијер Владе Здравко Кривокапић и потпредсједник владе Дритан Абазовић сносе највећу одговорност, што Влада води селективну политику и жртвује мањинске народе за рад мира у хетерогеној власти, казао је у интервјуу за Портал Дана функционер Странке правде и помирења (СПП) Аднан Муховић.

Муховић је дуго година био члан Предсједништва Бошњачке странке и лидер петњичког одбора, а БС је у јулу.

Медији су раније писали да постоји могућност да Муховић напусти БС због извјесног "незадовољства". 

У интервјуу за наш портал је казао да је за одлазак из БС било много разлога, а све би се могло свести да више није имао времена ни толеранције према политици која бије, како каже, туђу политичку битку и ради за политичке интересе друге партије.

- СПП је мала партија али су људи који је воде одавно препознати и доказани борци за стварне друштвене промјене у којим ће и положај бошњачког народа бити промијењен и подигнут на већи политички ниво. У Бошњачкој странци се већ одавно та иста битка за права свог народа води из другог плана, гдје се примарно води рачуна о политичким циљевима и интересима друге партије, и тек у њиховим интересима покушава уградити и интерес и циљеви бошњачког народа. То је неодржива позиција- навео је Муховић. 

СПП све више добија повјерење народа

На констатацију да се ускоро ближе избори и у Петњици и да ли очекује хоће ли СПП његовим доласком битније поправити своју позицију и у новом сазиву локалног парламента повећати број одборника, Муховић каже да му сви његови извори потврђују да СПП на локалном нивоу али и много шире, све више задобија повјерење нашег народа.

- Наравно, очекујем значајно бољи резултат и на сљедећим локалним изборима у Петњици али и на изборима у другим градовима. Пред нама је период убрзаног раста политичког учешћа СПП-а у политичком животу Црне Горе- казао је Муховић.

Према његовим ријечима, народ у Црној Гори се дијели са осталим народима већину политичких интереса али тврди да се не може пристати на политику подстанара, политичког поткусуривања, шта другима остане или претекне.

- Или како нас и колико други хоће по њиховом интересу и милости уградити у остварење наших националних и грађанских права. Бошњачка странка је давно изгубила политичку самобитност, други јој утврђују политику, приоритете па и кадровска рјешења, а моја борба је у таквим околностима постала узалудна- тврди Муховић. 

image
Фото: Д. Јововић

На питање да ли сматра ли да је данас положај бошњачког народа бољи него са претходном влашћу, Муховић каже да се мора схватити да је ово транзициони период, након дугог владања једне исте партије који, поред осталог, треба да промијени свијест грађана да су избори шанса да се казни лоша политика или награди добра политика, да грађанин научи да је фактор одлучивања а не пуко средство у рукама политичко-интересних група.

- Иако сам, како већ рекох, свјестан нужности промјена власти, лично ни мало нисам задовољан односом ове владе према мојем народу, којег скоро да и нема у извршној власти. Познат сам по томе да директно адресирам одговорност и мислим да је за то највише одговоран потпредсједник владе Абазовић, али и премијер Kривокапић. Искористили су велику политичку моћ коју им даје сама чињеница прве промјене власти демократским путем и заборавили да је за те промјене СПП дала велики и пресудан допринос. Имају велики дуг према нашој партији и народу којег политички заступа ова партија. Kако ствари стоје њих скоро и да не занимају градови у којима доминантно живе Бошњаци и већ се сада може јасно видјети да се према овом простору којег ми називамо Санџаком односе као и претходна власт, чак можда и горе- наводи Муховић.

Како је казао, оно што се мора знати је чињеница да су промјене биле неминовне.

- Ми Бошњаци смо и у најтежим политичким изазовима морали имати нашу политику и борити се за демократизацију друштва према приоритетима које сами одредимо. Много је тога што указује управо на то да је селективност у порасту како у смислу примјене постојећих закона тако и у поступку припреме и доношења нових. Премијер Владе и потпредсједник владе Абазовић, у том смислу носе највећу одговорност.  Мањински народи су најстабилнији стуб државности Црне Горе, а овакав однос према њима, гдје се потпуно маргинализују, указује на намјеру да се тај стуб ослаби- закључио је Муховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:38