/ SRDJA BOLJEVIC
26/01/2022 u 16:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП остварило највиши ниво реализације обавеза у 2021. години

Одржан је први Црногорско-амерички економски дијалог који представља прилику за јачање економског партнерства са САД

Према Извјештају о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за 2021. годину, Министарство вањских послова остварило је 88,9% обавеза из овог Програма, што представља највиши ниво реализације у односу на остале ресоре.

У погледу јачања система економске дипломатије, МВП је представило пето издање документа „Монтенегро Инвестмент анд Бусинесс Оппортунитиес“ (МИБО), који ставља фокус на пословне прилике у црногорској привреди које имају потенцијала за реалан раст и чији је циљ још снажније ангажовање наших дипломата у промоцији економије, док су економски потенцијали Црне Горе кроз активности дипломатско-конзуларне мреже представљени у различитим форматима (разговори, презентације, догађаји, конференције, сајамске манифестације, изложбе, базари, достава промотивних брошура).

У домену економске сарадње покренуте су или настављене иницијативе за закључивање споразума о слободној трговини са Алжиром, Тунисом, Мароком, УАЕ, као и за измјену Споразума са Украјином, док су у процедури Споразум о партнерству, трговини и сарадњи са Уједињеним Краљевством, Споразум о економској сарадњи са Казахстаном, те Споразум о узајамној заштити инвестиција са Мађарском.

Одржан је први Црногорско-амерички економски дијалог који представља прилику за јачање економског партнерства са САД. Званичници двије државе су потврдили жељу да прошире ангажовање и да теже новим економским, трговинским, инвестиционим и комерцијалним приликама. Такође, започето је усаглашавање термина за одржавање сједница мјешовитих комисија са Србијом, Словенијом, Чешком, Турском и Мађарском, док су са Швајцарском, Казахстаном и Словачком одржане економске консултације.

МВП је допринијело развоју економске дипломатије кроз подршку учешћу Владиних делегација у оквиру мултилатералних формата (учешћа на Делфи Економском форуму, Балканском форуму у оквиру грчког предсједавања СЕЕЦП-у, те на догађајима Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), као и подршком интензивирању сарадње са међународним финансијским институцијама, посебно Европском банком за обнову и развој. Такође, реализоване су активности, у сарадњи са другим надлежним ресорима, у оквиру предсједавања Црне Горе Централно-европском иницијативом.

Одржана је XИВ Лјетња школа за младе дипломате "Гавро Вуковић", посвећена улози и значају дипломатије у јачању повјерења и сарадње са циљем изградње сигурног и одрживог свијета, која је окупила 70 полазника из 30 држава са пет континената, као и 50 истакнутих говорника - теоретичара и практичара међународних односа. У циљу оснаживања базе споразума између Дипломатске академије МВП и сродних институција из иностранства, од почетка 2021. године усаглашено је шест меморандума о разумијевању, а закључено четири, са Хрватском, Бугарском, Албанијом и Мађарском.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:55