фото: ДФ / - фото: ДФ
30/12/2021 u 11:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На иницијативу ДФ-а усвојен предлог Закона о измјенама закона о ПИО

Посланици су, како истичу, истовремено нагласили да већ од првог маја треба ускладити раст пензија, уз реалну бојазан око скока цијена неких производа и повећање пореских обавеза грађана

Демократски фронт са задовољством истиче да је, поред бројних амандмана, на Скупштини усвојен и Предлог закона о допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

 - Посланици ДФ-а, који су иницирали допуне Закона о ПИО, Максим Вучинић, Маја Вукићевић и Драган Бојовић, указали су на својеврсну дискредитацију пензионерске популације у Црној Гори тиме што се вриједност пензија усклађивала са кретањем потрошачких цијена и просјечних зарада запослених само једном годишње. И то првог јануара текуће године, чиме су пензионери бивали у неповољном положају око усклађивању пензија, везано за стопу њиховог раста у односу на раст плата - саопштено је из ДФ-а.

Како су истакли, предлогом измјена закона Бојовића, Вукићевићеве и Вучинића, омогућено је да се усклађивање пензија са потрошачким цијенама и просјечним зарадама врши периодичнио, и то: првог јануара, првог маја и првог септембра.

 - Посланици ДФ-а су апострофирали чињеницу да у Црној Гори живи око сто тридесет хиљада пензионера, од којих већина има врло ниске пензије, а посебно је флагрантан податак да се многе породице преко пензија издржавају као преко свог јединог извора примања, чиме је положај пензионера код нас још захтјевнији и изискује већу пажњу друштвене заједнице. Овим су посланици истовремено послали јасну поруку да услови живота најрањивијих категорија друштва морају бити значајније побољшани - додају из овог политичког савеза.

Посланици су, како истичу, истовремено нагласили да већ од првог маја треба ускладити раст пензија, уз реалну бојазан око скока цијена неких производа и повећање пореских обавеза грађана. 

 - Управо стога се усклађивање мора наставити континуирано, јер пензије не смију стагнирати у односу на раст зарада, што би, како су посланици објаснили, резултирало социјалним раслојавањем грађана, на штету пензионера као посебно рањиве категорије друштва - додају они.

Из ДФ-а објашњавају да је према Закону о ПИО амандмански дјеловано и по питању статуса запослених у сектору металопрерађивачке и рударске индустрије који право на старосну пензију према усвојеним одредбама треба да стичу са навршених тридесет година стажа осигурања, од чега најмање двадесет година проведених ефективно на радним мјестима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

 - Ово право на старосну пензију може се остварити до 31. децембра 2022. године. Тиме се настоји исправити барем једна од неправди према радницима у рударском и металском сектору, који је деценијама урушаван, а на десетине и стотине запослених остало без посла и без икаквих примања. Притом, посебно важна остају питања бројних опасности повезаних са наведеним пословима у наведеним струкама, уз наслијеђене проблеме око остваривања права на пензију и права на бенефицирани радни стаж за поједина радна мјеста - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:02