/ Фото: Илустрација
07/01/2022 u 06:55 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На путу ка ЕУ Црна Гора да се истински посвети реформама

Посланици опозиције и владајуће већине као кључне ставке истичу борбу против корупције и криминала, без чијих се резултата не може напријед

Црна Гора у години пред нама мора показати да се истински залаже за реформе које ће убрзати пут ка Европској унији (ЕУ), и то мора показати дјелима, а не као и до сада само декларативно, оцјењују саговорници "Дана".

Они као кључне ставке истичу владавину права и борбу против организованог криминала и корупције, без чијих резултата нећемо моћи напријед ка ЕУ.

Посланица Демократског фронта (ДФ) и члан скупштинског Одбора за европске интеграције Симонида Кордић истиче да је владавина права jедан од основних услова за испуњавање стандарда из преговарачких поглавља са европском унијом.

image

Кордић

Фото: Срђан Бољевић

Она истиче и да је функционално правосуђе обавезан институционални оквир за видљиву, одмјерену и неселективну правду.

– Да подсјетимо, то ниjе само очекивање ЕУ од власти у Црноj Гори, то jе и очекивање народа коjи jе на изборима смијенио претходни режим, између осталог и због узурпациjе правосудног система и угрожавања политичких и људских права многих грађана. Поред владавине права, Црна Гора мора да ријеши и питање организованог криминала коjи урушава функционисање правне државе. Посебан jе проблем и то што су биле препознате везе дјелова државног врха са поjединим криминалним групама, а то jе аутоматски "црвени картон" у процесима интеграциjе. Зато jе примарни задатак Владе да ослободи Црну Гору од притиска организованог криминала, а тиме и направи значаjан корак ка учлањењу у ЕУ – поручује Кордић.

Посланик опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) и члан скупштинског Одбора за европске интеграције Предраг Секулић оцјењује за "Дан" да су прошлу годину "поjели скакавци" када су у питању европске интеграциjе. Тачниjе, како наводи "изгубљена jе у преводу" између парламентарне већине и Владе.

image

Секулић

Фото: Лазар Ружић

– Уосталом, то jе констатовано и у извjештаjу Европске комисиjе! Стагнациjа званично или назадовање незванично синоними су за оно што се дешавало у протеклих годину дана када су европске интеграциjе у питању. Узрок томе jе свакако неспособност Владе са jедне стране, али и недостатак политичке воље парламентарне већине са друге. У коначном, као резултат тога имамо чињеницу да jе укинут директорат за Црну Гору, да се све рjеђе помињемо у Бриселу и да нико озбиљан не мисли да jе сарадња са оваквом Владом и оваквом парламентарном већином могућа – наводи Секулић.

Умјесто о ЕУ, говори се о Српском свету илити Отвореном Балкану

Посланик Секулић истиче и да је сада већ јасно да је потписивање уговора три владаjуће парламентарне групациjе коjи говори, између осталог, о европским интеграциjама, био маркетиншки трик како би грађанске партиjе сакриле своjу политичку голотињу и сарадњу са Демократским фронтом (ДФ).

– Више ниjе таjна да jе ДФ одвукао Владу и већину грађанских партиjа у десно, тако да се умjесто о Европскоj униjи говори о Српском свету. Наравно, за политичке потребе Српски свет jе постао Отворени Балкан! Очито jе да влада проф. Кривокапића више и не криjе намjеру да ЕУ замиjени "мини шенгеном" у коjем би доминирала осовина Београд – Бања Лука – Подгорица – поручује Секулић.

Он наглашава и да доношење Закона о тужилаштву, противно ставовима Венециjанске комисиjе Савjета Европе али и саме Европске униjе и избор Тужилачког савjета простом већином у Парламенту, Црну Гору су само додатно удаљили од процеса европских интеграциjа, али и jасно ставили до знања црногорскоj jавности ко jе главни унутар парламентарне већине.

– Сада више нема дилеме – Српски свет jе и званично постао замjена за Европске интеграциjе – закључује Секулић.

Да је Тужилачки савjет први у низу од оних корака коjи се мораjу направити да би се одблокирао правосудни систем, сматра посланица Грађанског покрета Ура Суада Зороњић. Она наводи да се напокон можемо похвалити да jе таj корак учињен и да стремимо реформским остварењима, те наглашава да слиjеди тотална деблокада судске власти и потпуна реформа у судству и тижилаштву што би био предуслов коjи jе неопходан за спровођење европске агенде и интегрисање у ЕУ.

image

Зороњић

Фото: Срђан Бољевић

– Међутим, да би све имало ефекта током даљег спровођења реформских процеса неопходно jе и постизање широког консензуса како би се могли изгласати и други закони чиjим би се имплементациjама уз несметани рад правосудног система одлучно кренуло у борбу против наjвеће пошасти овога друштва, а то jе борба против корупциjе, криминала, непотизма и сваког поjединца коjи се огриjешио о закон. Тиме би се омогућило затварање поглавља 23 и 24, а то jе предуслов за пут ка евроатлантским интеграциjама – закључује Зороњић, такође члан Одбора за европске интеграције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:28