napadi na NATO / - SHUTTERSTOCK
11/07/2024 u 14:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NATO Samitu u Vašingtonu: Saveznice pokazale posvećenost jačanju kolektivne odbrane

NATO saveznice demonstrirale su posvećenost i odlučnost u jačanju kolektivne odbrane kako bi taj vojni savez, nakon 75 godina postojanja, ostao glavni garant mira i stabilnosti cjelokupnog evroatlantskog područja.

To je saopšteno na NATO Samitu u Vašingtonu, u okviru sesije posvećene odvraćanju i odbrani.

NATO Samitu prisustvuje i crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović, kao dio delegacije koju predvodi predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Krapović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, prisustvovao sesiji posvećenoj odvraćanju i odbrani.

Iz tog resora su rekli da je na sesiji još jednom istaknuta neophodnost stalnog prilagođavanja Alijanse, kako bi bila spremna i adekvatno osposobljena da uspješno odgovori na sve vrste izazova, bez obzira na njihovu prirodu i pravac djelovanja.

- Konstatovano je da su saveznice demonstrirale posvećenost i odlučnost u jačanju kolektivne odbrane kako bi NATO, i nakon 75 godina postojanja, ostao glavni garant mira i stabilnosti cjelokupnog evroatlantskog područja, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zaključeno da je evidentan progres na dostizanju izvršivosti planova odbrane, kao i daljem opredjeljivanju snaga za ove potrebe.

- Činjenica da je ove godine zabilježen najveći trend rasta u protekloj deceniji kada je u pitanju izdvajanje za odbranu, ukazuje na odlučnost svake saveznice da preuzme svoj dio kolektivnog tereta, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane su rekli da je godišnjim izvještajem prepoznato da su sve saveznice povećale ulaganje u odbranu, a Crna Gora se našla među 23 članice koje su izdvojile najmanje dva odsto bruto-društvenog proizvoda.

- Kada je riječ o značaju održivosti odbrambenih industrijskih kapaciteta, naglašena je neophodnost kontinuiranog i dugoročnog ulaganja u razvoj te oblasti, kao jednog od bitnih preduslova stabilnog odvraćanja i odbrane, naveli su iz tog Vladinog resora.

Spajić: Ostajemo posvećen, pouzdan i kredibilan saveznik NATO-a

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:19