Andrija Nikolić / - PORTAL DAN
27/03/2024 u 15:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikolić: Dok Knežević i Mandić naručuju pogoršanje odnosa sa Kosovom, PES ćuti

Politička instrukcija predsjednici crnogorske skupštinske delegacije u Savjetu Evrope da glasa protiv prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju, suprotna je definisanim spoljnopolitičkim interesima Crne Gore, ocijenio je poslanika DPS-a Andrija Nikolić.

On je naveo da je to dio strategije namjernog pogoršavanja dobrosusjedskih odnosa, koju inspirišu stranke dijela parlamentarne većine pod kontrolom Milana Kneževića i Andrije Mandića.

Najava da će Crna Gora koja je zvanično priznala Kosovu kao državu, odstupiti od principa da se u skladu sa tim i ponaša u međunarodnoj politici, govori o konstrukcionoj grešci crnogorske vlasti i njenom problematičnom karakteru. Zato je od najavljenog glasanja gospođe Vukićević u parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope, gore glasno ćutanje Pokreta Evropa sad, u kojem imaju strah da protivurječe strankama Milana Kneževića i Andrije Mandića, što nažalost pokazuje da njih EU interesuje, u mjeri u kojoj to ne ugrožava njihove pozicije u vlasti, saopštio je Nikolić.

Vukićević: Prijem Kosova u PSSE otvorio bi put i drugim spornim teritorijama da traže članstvo

Kako je naveo, najavljeni postupak Kneževićeve poslanice, nije samo loš za Crnu Goru, već je kontraproduktivan i za Srbe i za manjine koje žive na Kosovu.

- Postoji veliki broj pitanja skopčanih sa demokratijom i ljudskim pravima, koja će kosovske vlasti pod kišobranom Savjeta Evrope morati efikasnije da rješavaju. Takođe, članstvo Kosova u Savjetu Evrope omogućilo bi svim građanima Kosova, pa samim tim i Srbima koji tamo žive, da imaju veći stepen zaštite svojih prava, upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava. Dakle, ta odluka dijela parlamentarne većine, da rade suprotno definisanoj vanjskoj politici svoje države, praktično nosi i loše posljedice po Srbe na Kosovu, što se kosi sa onim što govore protivnici učlanjenja Kosova u Savjet Evrope, zaključio je Nikolić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:55