/ - FOTO: SRDJAN_BOLJEVIC
21/01/2022 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Николић: Удружење бораца подржава заједничку изјаву Бечића и Кривокапића

Ово што сада чине УРА и њени политички спонзори није ништа друго до вршење кривичног дјела угрожавања уставног уређења и безбједности Црне Горе", наводе у саопштењу

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе подржава заједничку изјаву предсједника Скупштине Алексе Бечића и предсједника Владе Здравка Кривокапића да ће „бранити изборну вољу грађана“, саопштио је  Радан Николић.

-Са највиших државних функција, Бечић и Кривокапић су дужни да то чине и штите правни поредак Црне Горе и економско функционисање државних органа, што политичким концептом формирања противуставне мањинске Владе, угрожавају УРА и њен лидер - актуелни потпредсједник Владе Дритан Абазовић са опозиционим и другим подржаваоцима. Као организација учесника ратова 1991/1999. године, у којима је погинуло преко 320 припадника ЈНА и Оружаних снага СРЈ из Црне Горе, упозоравамо све актере на црногорској политичкој сцени да су деведесете године прошлог вијека показале да су претходнице крвавих грађанских сукоба и ратова били управо политички сукоби и противуставна чињења. Охладимо зато главе и покажимо одговорност- наводи у саопштењу

Додаје: " Ово што сада чине УРА и њени политички спонзори није ништа друго до вршење кривичног дјела угрожавања уставног уређења и безбједности Црне Горе".

-И све то у ситуацији кад су Русија и Украјина на ивици рата, а сусједна држава Република Хрватска,  чланица ЕУ и НАТО, посегла за ратном трубом кроз изјаву премијера Андреја Пленковића да ће Хрватска "јасно и одлучно" реаговати у сучају да Русија нападне Украјину. Хоће ли Хрватску у томе слиједити званична Црна Гора и какве би биле последице? Није ли ова агресија на Устав Црне Горе кроз наметање мањинске владе понајвише у вези са тим? Ломили се то кичма слободној и независној Црној Гори постављњем политичких договора и захтјева извана изнад Устава и закона? Прозива ли се зато ДФ, а нишане предсједник Скупштине Алекса Бечић и премијер Здравко Кривокапић, чланови Савјета за одбрану и безбједност Црне Горе- поручује Николић.

Поручује: "Упамет се грађани Црне Горе. Доста је било мржње, сукоба и ратова. Опасне се игре играју око Црне Горе и у Црној Гори и сви смо дужни да њихове домаће предводнике приведемо познанију разума и права".

-Служимо зато првенствено Црној Гори као правној држави и себи. Демократију, људска права и слободе и безбједност грађана поставимо изнад ускопартијских интереса. Нека нам за примјер послужи скорашњи јавни иступ бившег судиjе Уставног суда Црне Горе Благоте Митрића који је јасно саопштио: „По Уставу ЦГ није могућа тзв. мањинска Влада“, те да евентуално формирање мањинске Владе, вишеструко може бити на штету правне државе и владавине права,те грађана ЦГ. Наша закључна порука је подршка решавању актуелне политичке и институционалне кризе искључиво на уставан начин уз поштовање изборне воље грађана чијим се протестима придружујемо. Дође ли пак до насилног покушаја формирања мањинске владе томе се ваља супротставитуи свим средствима као карциному на ткиву Црне Горе који на вријеме ваља уклонити- закључује он.

                                                       

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 04:11