izbori / foto: srđa boljević
26/07/2024 u 11:53 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nove partije kreću u "juriš" na birače u Podgorici

Izbori u Podgorici nisu ni raspisani, a već se nagađa ko će, osim političkih partija koje su i do sada bile u lokalnom parlamentu, učestvovati u izbornoj trci.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", od novih partija, sasvim sigurno će učestvovati Pokret Naprijed, Stranka evropskog progresa, Pokret za Podgoricu, Crnogorska evropska partija, a tu je i Evropski savez koji čine Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate i Liberalna partija.

Već se postavlja i pitanje koalicija, a poznavaoci političkih prilika tvrde da će najveću koaliciju okupiti Pokret za Podgoricu, koji čine bivši odbornici Pokreta Evropa sad i Građanskog pokreta URA.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić-Bojović je rekla da se još ne zna kakvi će biti formati na izborima, ali da je ideja vodilja demokratska i evropska Podgorica. Da li će PES ići samostalno ili u koaliciji, Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, je kazala da je o tome još rano govoriti.

Sjednica Skupštine Glavnog grada: Izglasano skraćenje mandata

– Mi se nismo pripremali za izbore za razliku od ovih koji su prije dva dana izazvali krizu i donijeli ovakvu odluku o skraćenju mandata, ali to ne znači da mi nismo spremni – kazala je ona i dodala da će narednih dana po ovim pitanjima biti vrlo konkretni.

Šef kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac saopštio je juče na društvenim mrežama da "Olivera Injac neće predvoditi listu PES-a", a da "loš rejting PES pokušava sakriti u budućoj koaliciji sa Demokratama".

Vuk Kadić nosilac liste "Naprijed"

Prema nezvaničnim informacijama "Dana", ukoliko Pokret Naprijed bude nastupao samostalno na izborima u Podgorici, nosilac liste će biti Vuk Kadić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje.

Ranije je bilo planirano da Pokret Naprijed bude predstavljen u septembru, ali će, očigledno, do toga doći ranije.

Osnivači Pokreta Naprijed su nekadašnji funkcioneri SNP-a Nebojša Vuksanović, Marko Kovač, Danijela Đurović, Miomir Vojinović, Andrija Ćetković, Aleksandar Damjanović i Vuk Kadić.

Pomenuti funkcioneri nijesu bili na izbornoj listi SNP-a na parlamentarni izborima i odbili su ponuđene kandidature.

image

Vuk Kadić

fond

Na drugoj strani, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ocijenio je da je dobro što se evidentna politička kriza, koja je postojala u Glavnom gradu, razriješila i da u demokratiji niko ne bi trebalo da se plaši izbora.

– Smatram da je dobro što je juče razriješena jedna evidentna politička kriza koja je postojala u našem Glavnom gradu. Ona je razriješena tako što je mandat vraćen građanima Podgorice. Mislim da je to jedan častan i ispravan način razrješenja političke krize koja već dugo traje. Da vas podsjetim da je politička kriza postojala i prije raskola u Pokretu Evropa sad, da već duži vremenski period Glavni grad nije mogao da izabere drugog zamjenika gradonačelnice Podgorice, da je došlo do prekompozicije u skoro svim parlamentarnim subjektima dosadašnje parlamentarne većine i da je prosto vraćanje mandata građanima jedan častan i ispravan izlaz iz ove političke krize, koja je takođe uticala na dobro funkcionisanje i brojnih gradskih službi, a sve nauštrb kvaliteta života građana i građanki u našem Glavnom gradu – navodi Milatović.

Kako je dodao, u demokratiji niko ne bi trebalo da se plaši izbora, jer plašiti se izbora znači plašiti se suda građana o vašem dosadašnjem radu.

– Ko je radio dobro – biće nagrađen od strane građana. Ko je radio loše – biće kažnjen od tih istih građana. Građani će u narednom periodu imati jasan izbor. Na jednoj strani nacionalističko-populistički blok oličen u sadašnjoj vladi, koja je nastala kao rezultat trulih kompromisa i političke trgovine sitnih partijskih interesa i čiji su akteri u prethodnom periodu pokazali djelovanje suprotno državnim interesima. Takođe, i blok oko i dalje nereformisane Demokratske partije socijalista. A na drugoj strani će se iskristalisati građanski blok, blok centra, blok pristojne Crne Gore koju podržava najveći broj naših građana – poručio je predsjednik Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 08:40