Са потписивања меморандума / IVAN PETROVIC-IPE
22/02/2022 u 08:19 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потписници меморандума данас конкретно о мањинској влади?

Прије састанка УРА, СНП-а, ЦИВИС-а и партија мањина биће одржан састанак предсједништва СНП-а, који ће почети у 12 часова, а ГО те партије највјероватније ће засједати у четвртак, иако је требало да одрже сједницу у сриједу

Очекује се да политички субјеки потписници Меморандума о сарадњи, Грађански покрет УРА, Социјалистичка народна партија (СНП), Савез грађана ЦИВИС и мањинске странке Бошњачка странка, Албански форум (АА, ДСА), ФОРЦА и Албанска коалиција Једногласно (ДП, ДУА, ДС), данас у Подгорици одрже заједнички састанак, сазнаје "Дан".

Теме састанка биће формирање нове владе и добијање подршке у Скупштини Црне Горе.

”На данашњем састанку потписника меморандума детаљно ће се говорити о Влади и надамо се да ћемо након њега знати ко ће учествовати у њој, али и бити упознати са детаљима коме припада колико мјеста

Прије састанка потписника Меморандума биће одржан састанак предсједништва СНП-а, у 12 часова. Главни одбор ове партије биће највјероватније у четвртак, иако је требало да се одржи сјутра, у сриједу.

– На данашњем састанку потписника меморандума ће се детаљно говорити о влади и надамо се да ћемо након њега знати ко ће учествовати у њој, али и бити упознати са детаљима, коме припада колико мјеста – незванично нам је саопштено.

Како се додаје, у Влади ће вјероватно бити ГП УРА, Савез грађана ЦИВИС, мањинске партије и СНП. На данашњем састанку требало би да се одлучи колико ће коме припасти мјеста, али не и ко ће покривати те функције.

image

Са потписивања меморандума

IVAN PETROVIC-IPE

Из Грађанског покрета УРА поручују да имају потребну већину за формирање мањинске владе, али додају и да право да саставе владу имају сви политички субјекти који могу да обезбиједе 41 посланика подршке.

И јучерашњи дан протекао је у полемици о саставу нове владе и рјешењу политичке кризе.

Потпредсједник Грађанског покрета УРА Филип Аџић за ТВЦГ казао је да ко год има могућност да састави већину има на то апсолутно право, али да мисли да тренутно само Дритан Абазовић има потребан 41 мандат и више да састави нову већину, те због тога инсистирају на њиховом моделу.

Један од функционера Демократског фронта Славен Радуновић питао је након тога потпредсједника Владе у техничком мандату Абазовића да ли би покрет УРА подржао мандатара техничке владе који би могао да обезбиједи подршку осталих странака парламентарне већине, као и странака мањина.

– Стално се понавља како нико други не нуди рјешење…Ево, има и друга понуда. И то понуда кој подразумијева поштовање изборне воље грађана да ДПС не учествује у власти, а да се прикључе мањине – казао је Радуновић.

Потпредсједник Грађанског покрета УРА Милош Kонатар поручио је да та партија неће кочити договор који је за добро Црне Горе, али и додао, да не могу подржати било кога ко десничари и предњачи у радикализму.

Радуновић је на то одговорио да се до броја 54 или 49 долази дијалогом с опозицијом.

– Милоше, као прво, одговор сам тражио од Дритана Абазовића, с разлогом. Нисам рекао да се ради о некоме из ДФ или ДЦГ, већ само да може да окупи парламентарну већину плус мањине. До броја 54 или 49 се долази дијалогом с опозицијом. Чекам Дританов одговор – написао је Радуновић у одговору Kонатару.

Лидер Албанске алтернативе и први човјек Општине Тузи Ник Ђељошај рекао је да се данима лицитира са подршком мањина, сада са позивом подршке неком потенцијалном мандатару за састав нове Владе, казао је. Он је истакао да мањине могу да подрже само европску владу.

Постало је мало дегутантно, оцјењује Ђељошај, свакодневно помињање мањина.

– Јасно и јавно смо изнијели нашу подршку да мандат за састав европске владе од нас је за Дритана Абазовића. И сада само чекамо поштовање Уставне процедуре – истакао је предсједник Албанске алтернативе.

Челник Демократске Црне Горе Алекса Бечић рекао је да предлагачи идеје о мањинској влади морају одговорити на питање како могу да врше власт без ДПС-а ако им свако кадровско рјесење које пролази кроз парламент, свако министарско постављење, свака одлука, зависи од воље Демократске партије социјалиста. Он је за Парламентарни канал Јавног сервиса упозорио да би то била влада на даљинско управљање ДПС-а.

Да тренутно највећа опозициона партија, Демократска партија социјалиста (ДПС) сматра да формирање мањинске владе зависи од њих потврдио је јуче посланик у Скупштини Милош Николић, наводећи да без њихових гласова нема стабилне и европске парламентарне већине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:34