40. sjednica Vlade Crne Gore / FOTO: DJORDJE CMILJANIC
11/07/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odluke Vlade sa današnje sjednice

Vlada je, na danas održanoj 40. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbijednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove mr Aleksa Bečić, usvojila nekoliko odluka.

Tako je Vlada utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Crne Gore i Republike Makedonije o uređivanju međusobnih imovinsko-pravnih odnosa.

- Predmet ugovora je regulisanje prava svojine i drugih stvarnih prava koja su fizička i pravna lica jedne ugovorne strane stekla na pokretnim i nepokretnim stvarima na teritoriji druge ugovorne strane, koja imaju na teritoriji te ugovorne strane istu pravnu zaštitu pred sudovima i drugim državnim organima, kakva je garantovana domaćim fizičkim i pravnim licima. Pod pravom svojine i drugim stvarnim pravima, u smislu ovog ugovora, smatraju se i prava koriščenja, upravljanja i raspolaganja, stečena na sredstvima u društvenoj, odnosno državnoj svojini i stečena pravnim poslom, uz naknadu koja je utvrđena u skladu sa unutrašnjim zakonodavstvom svake od ugovornih strana - navodi se u saopštenju Vlade.

Ugovorom je takode definisano da će ugovorne strane na svojoj teritoriji omogućiti sticanje prava svojine i drugih stvarnih prava fizičkim i pravnim licima druge ugovorne strane, ako je važeći pravni osnov za sticanje nastao do datuma: za Crnu Goru 3. jun 2006. godine, a za Republiku Sjevernu Makedoniju 8. septembar 1991. godine, bez obzira na mjesto zaključenja pravnog posla iz kojeg je nastao taj pravni osnov.

- Svaka od ugovornih strana će na svojoj teritoriji omogućiti sticanje prava svojine i drugih stvarnih prava fizičkim i pravnim licima druge ugovorne strane nakon ovih datuma, u skladu sa unutrašnjim zakonodavstvom svake od ugovornih strana - poručuju iz Vlade.

Donijeta je Uredba o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2024. godinu.

- Obeštećenje bivšim vlasnicima, u skladu sa odredbama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, isplaćuje se u jednogodišnjim ratama, čija isplata se vrši 15. jula svake godine po konačnim rješenjima dostavljenim Fondu za obeštećenje do 31. decembra prethodne godine, prema raspoloživosti sredstava u Fondu, do njihove konačne isplate. Zakonom o budžetu za 2024. godinu je za obeštećenje planirano 9.050.000 eura, pa je, u skladu sa planiranim sredstvima, Uredbom utvrđena dinamika i način isplate godišnje rate za tekuću godinu. Isplata se obračunava prema vrijednosti koja odgovara 13 % od preostalog neisplaćenog iznosa obeštećenja utvrđenih konačnim rješenjima komisija - navode u saopštenju.

Obračun rate za svakog bivšeg vlasnika, odnosno nasljednika, izvršiće se prema njegovom udjelu (nasljedni udio) u preostalom neisplaćenom iznosu obeštećenja utvrđenim rješenjem Komisije, a isplata će započeti 15. jula 2024. godine. Uredbom je propisano da će se za izvršna rješenja čiji iznos obeštećenja ne prelazi 10.000 eura, isplata godišnje rate izvršiti u cjelokupnom iznosu.

- Vlada se upoznala sa Izvještajem o realizaciji Kapitalnog budžeta za drugi kvartal 2024. godine. Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu za Kapitalni budžet su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 aktivnosti (projekta)ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, koji se realizuju preko Uprave za saobraćaj i Uprave za kapitalne projekte. U prvih šest mjeseci za realizaciju Kapitalnog budžeta potrošeno je 61,2 miliona eura, ili 26 % od ukupno planiranog iznosa, od čega je 5,7 miliona plaćeno iz kredita, a 4,73 miliona iz EU donacija (IPA projekti). Imajući u vidu da je u istom periodu prošle godine potrošeno 36,69 miliona eura (18 % od planiranog), tj. čak 24,5 miliona manje, dinamika izvršenja za prva dva kvartala tekuće godine poboljšana je za čak 66 %, konstatovano je u Izvještaju. Vlada će Izvještaj dostaviti Skupštini Crne Gore, shodno zaključku 11 Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sa Osme sjednice održane 27. decembra 2023. godine - pojašnjavaju iz Vlade.

Data je saglasnost Upravi za državnu imovinu za popunu radnog mjesta u zvanju direktor/ica Uprave za državnu imovinu koje nije predviđeno Kadrovskim planom za 2024. godinu.  Popuna je neophodna u cilju obezbjeđivanja funkcionalnosti rada organa.

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju koordinacionog tima za sprovođenje reforme javne uprave. U cilju osiguranja kvalitetne reforme javne uprave u Crnoj Gori, Vlada je u decembru 2021. godine usvojila Strategiju reforme javne uprave 2022-2026, sa Akcionim planom 2022-2024. Ovim dokumentom je definisan osnovni cilj – zajedničko građenje odgovorne, efikasne, transparentne javne uprave, okrenute potrebama građana i privrede.

Osnovni preduslov realizacije Strategije je kvalitetna i efikasna koordinacija ovim procesom, kako na političkom, tako i na administrativnom nivou, radi čega je obrazovan Koordinacioni tim, sa šest koordinacionih tijela, i to: za organizaciju i rad javne uprave, za službenički sistem u javnoj upravi, za transparentnost i otvorenost rada javne uprave, za sistem lokalne samouprave, za razvoj i pružanje usluga i za strateško planiranje.

Usvojena je Informacija o izjavi kojom se, u skladu sa Memorandumom nacionalne bezbjednosti o zaštitnim mjerama i odgovornosti u vezi sa prenesenim odbrambenim artiklima i uslugama Sjedinjenih Američkih Država, potvrđuje da će Crna Gora pomoć SAD koristiti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, kao i da će olakšavati isporuku humanitarne pomoći SAD u područjima sukoba.

- Memorandum predviđa da sve zemlje koje treba da prime pomoć u odbrambenim artiklima i, po potrebi, odbrambenim uslugama, prije prijema pomoći dostave pisanu izjavu kojom potvrđuju da će američku pomoć koristiti u skladu sa važećim međunarodnim humanitarnim pravom. Istovremeno, Memorandum predviđa obavezu onih država koje su već primile ili kontinuirano primaju ovu vrstu američke pomoći, a nijesu u oružanom sukobu, da u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovog memoranduma, dostave predmetne izjave u pisanoj formi. Namjera Memoranduma je da se spriječi transfer oružja koji može dovesti do kršenja kako ljudskih prava, tako i međunarodnog humanitarnog prava. S tim u vezi, Vlada je prihvatila tekst Izjave i  ovlastila ministra odbrane da potpiše ovaj dokument - navode u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:45