/ - IGOR SLJIVANCANIN
27/05/2022 u 14:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан састанак Групе пријатељства са амбасадором Државе Израел

Предсједник Групе пријатељства са Државом Израел Миодраг Лекић изразио је задовољство сусретом са Нј. Е. амбасадором Виланом

Поред унутрашњих и спољњих изазова, двије пријатељске државе, настављају одржавати праксу добре политичке комуникације са фокусом на парламентарну сарадњу која непосредно оснажује билатералне односе на задовољство наших народа, заједничка је оцјена са састанка чланова и чланица Групе пријатељства са нерезидентним амбасадором Израела у Црној Гори Нј.Е. Јахелом Виланом (Yахел Вилан).

Предсједник Групе пријатељства са Државом Израел Миодраг Лекић изразио је задовољство сусретом са Нј. Е. амбасадором Виланом, истакавши да двије државе са богатим историјским насљеђем, имају узајамни интерес да додатно ојачају сарадњу у области парламентарне дипломатије на нивоу постојећих група пријатељстава, што ће у коначном поспјешити традиционално квалитетне односе Црне Горе и Израела са нагласком на културну и трговинску размјену.

Сходно комплексном изралеско-палестинском субоку који је интензивиран у претходном периоду, Лекић је нагаласио да се ово сложено безбједносно-политичко питање једино може ријешити дипломатским путем које доводи до стабилности и трајног мира

Амбасадор Вилан је истакао да Израал као демократска држава најбоље рјешење вишедеценијског израелско-палестинског сукоба налази у моделу двије државе, које путем отворених преговора гарантује поштовање историјских чињеница које доводе до помирења двију страна. Када је у питању сарадња Црне Горе и Израела амбасадор Вилан је истакао да двије државе његују солидне билатералне и мултилатералне односе, што представља додатни подстицај за продубљивање економске и свеукупне сарадње, прије свега усмјерене ка унапређењу квалитета живота наших народа. 

Члан Групе пријатељства Драган Краповић истакао је да парламентарна сарадња на највишем нивоу представља веома практичну платформу за подстицање непосредне комуникације која ће отворити значајан простор за боље разумијевање потреба двије државе и реализацију пројеката од обостраног интереса са акцентом на подстицање инвестиција и сарадње у области туризма. Чланица Групе пријатељства Јованка Богавац је навела да се радује евидентно повећаном број израелских туриста у Црној Гори, који су увјек препознати као радо виђени гости.  

Саговорници су сагласни да су напори Израела која у улози медиатора у украјинско-руском сукобу посредује у  циљу прекида ватре и покушаја спашавања људских живота, те заустављању потенцијалних хуманитарних и избјегличких катастрофа, веома користан дипломатски приступ који гарантује очување европске и глобалне безбједносне стурктуре, која директно детерминише унутрашње и вањске прилике у Црној Гори и Израелу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:47