/ - IGOR SLJIVANCANIN
19/05/2023 u 17:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Održana plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Premijer Abazović je zaključio da se treba okrenuti budućnosti i zajedno raditi na unapređenju infrastrukturne povezanosti između zemalja učesnica SEECP-a

U sklopu aktivnosti crnogorskog predsjedavanja Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoističnoj Evropi PS SEECP, Skupština Crne Gore je u prethodna dva dana bila domaćin 10. zasijedanja PS SEECP, u čijem fokusu je bila tema: "10 godina PS SEECP-a. Naredna decenija za bolju integraciju i jasniju evropsku perspektivu regiona SEECP-a. Zajedno u SEECP-u – Zajedno u EU ".

Sjednicom je predsjedavala Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, dok su u ime crnogorske delegacije učešće uzele poslanice Dragica Sekulić i Milosava Paunović, nacionalni parlamentarni koordinator Jasmin Bojadžić, kao i predstavnici 10 parlamenata zemalja učenica: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije. U radu zasijedanja učešće je uzeo i predsjednik Vlade Crne Gore i koordinator rada Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović.

Predsjednica Skupštine Crne Gore i predsjedavajuća PS SEECP Danijela Đurović, otvarajući plenarnu sjednicu, istakla je značaj Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u kontekstu jačanje stabilnosti i sigurnosti regiona, kao i unapređenja sveopšteg razvoja. Izrazila je zadovoljstvo što Crna Gora ima priliku da po drugi put predsjedava ovom važnom inicijativom i naglasila da je zadatak tokom predsjedavanja bio veoma izazovan imajući u vidu aktuelna dešavanja u Evropi i svijetu.

Imajući u vidu da su evropske integracije ne samo jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, već i da je budućnost svih učesnica SEECP-a u Evropskoj uniji, Đurović je naglasila da je cilj crnogorskog predsjedavanja bio vraćenje fokusa na ovu oblast, zbog čega je jubilarna sjednica upravo posvećena ovoj temi. Predsjednica Skupštine Danijela Đurović informisala je učesnike o inicijativi za formiranje privremenog radnog tijela PS SEECP, koje će imati za cilj ubrzanje procesa pridruživanja EU, kao i razmjenu dobrih praksi između učesnica ove regionalne organizacije, koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji. Ona je ukazala na važnost regionalne saradnje, kao modela koji pruža brojne mogućnosti, koji je posebno značajan u uslovima kompleksne geopolitičke situacije, rastuće inflacije i krize.

Predsjednik Vlade Crne Gore i koordinator rada Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović obratio se učesnicima ovog značajnog skupa, osvrćući se na izazove sa kojima se region Jugoistočne Evrope trenutno suočava, kao i posljedice ratne agresije Rusije na Ukrajinu. Ističuči da Crna Gora u potpunosti usklađuje svoje politike sa politikama Evropske unije, pozvao je sve učesnike Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na jedinstveno djelovanje u promociji univerzalnih vrijednosti na kojima je bazirana ova regionalna organizacija. Predsjednik Vlade je iskoristio ovu priliku da podsjeti na značaj zelene agende, naglašavajući da je Crna Gora jedina zemlja koja se u svom Ustavu odredila kao ekološka država. Premijer Abazović je zaključio da se treba okrenuti budućnosti i zajedno raditi na unapređenju infrastrukturne povezanosti između zemalja učesnica SEECP-a.

U okviru teme "10 godina PS SEECP-a. Naredna decenija za bolju integraciju i jasniju evropsku perspektivu regiona SEECP-a. Zajedno u SEECP-u – Zajedno u EU " poslanici zemalja učesnica procesa uzeli su aktivno učešće u diskusiji, te se saglasili da je neophodno zalagati da se politika proširenja zadrži visoko na agendi Evropske unije. Učesnici zasijedanja su bili jedinstveni u ocjeni da je potrebno dalje poboljšavati proces pristupanja i učiniti ga efikasnijim i predvidljivijim, kao i jačati međusobni dijalog i saradnju između država regiona.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi okončano je usvajanjem Završne deklaracije, kojom je naglašena puna opredijeljenost evropskoj integraciji cijelog regiona SEECP-a i postavljena kao glavni cilj Parlamentarne skupštine SEECP-a tokom naredne decenije. Ovim dokumentom ohrabrene su sve učesnice SEECP-a koje su istovremeno i članice Evropske unije, da nastave da djeluju kao glavni promoteri procesa proširenja za sve kandidate za Evropsku uniju, potencijalne kandidate i aspirantkinje za članstvo u procesu njihovog pristupanja Evropskoj uniji.

Završnom deklaracijom učesnici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi osudili su agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, te izrazili solidarnost sa narodom Ukrajine.

Na samom kraju, upriličena je i kratka ceremonija predavanja predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom, predsjedniku Parlamenta Sjeverne Makedonije Talatu Džaferiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 02:06