/ - са састнака
25/01/2022 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржани састанци представника Одбора за људска права и Вестминстерске фондације за демократију

У два одвојена састанка представници WFD-а су прикупљали информације потребне за израду извјештаја о самопроцјени испуњености парламентарних и законодавних индикатора

Предсједник Одбора за људска права и слободе Јован Јоле Вучуровић састао се са представницима Вестминстерске фондације за демократију Иваном Радојевићем, програмским менаџером и Данијелом Божовић, независном експерткињом ангажованом за израду извјештаја о самопроцјени парламентарних и законодавних индикатора за пост-законодавни надзор, на њихов захтјев.

У два одвојена састанка представници WFD-а су прикупљали информације потребне за израду извјештаја о самопроцјени испуњености парламентарних и законодавних индикатора за пост-законодавни надзор.

Подсјећања ради, експерткиња Божовић је претходно била ангажована на изради Извјештаја о пост-законодавном надзору над Законом о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, који је Вестминстерска фондација за демократију урадила на иницијативу Одбора за људска права и слободе Скупштине Црне Горе.  Овај Извјештај представљен је на Трећој сједници Одбора за људска права и слободе, одржаној 21. јануара 2021. године у присуству представника државних органа, међународних организација са сједиштем у Црној Гори и невладиних прганизације које се баве заштитом права лица са инвалидитетом. Поводом Извјештаја о пост-законодавном надзору објављеног на веб сајту Скупштине Црне Горе, Одбор је донио Закључак (у 19 тачака) који је достављен Колегијуму предсједника Скупштине Црне Горе на упознавање и надлежним институцијама на реализацију

Представници Вестминстерске фондације за демократију су истакли да је та организација средином прошле године започела процес израде парламентарних и законодавних индикатора за пост-законодавни надзор, а овим процесом руководи експертска радна група која окупља велики број експерата, чланова академске заједнице и представника парламената широм свијета.

Саопштено је да Вестминстерска фондација за демократију у партнерству са Скупштином Црне Горе наставља даљи рад на тестирању индикатора у пракси и да ће Скупштина Црне Горе бити једна од првих у свијету која је израдила извјештај о самопроцјени испуњености „Парламентарних и законодавних индикатора за пост-законодавни надзор“ уз подршку WФД-а и независних експерата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:25