/ Зоран Остојић - Фото: VIKIPEDIJA
19/05/2021 u 10:48 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Остојић: На помен Црне Горе многима у Србији "варничи у глави"

Ни који су за нестабилност, хаос и отварање већ затворених питања дошли су у позицију да утичу на политику владе Црне Горе. На жалост по њих, као и многих у Београду - недовољно утичу

Српски новинар и политичар Зоран Остојић сматра да односе Црне Горе и Србије највише оптерећује различито виђење међународних позиција двије државе од стране влада у Подгорици и Београду, и чињеница да на европском путу, једна држава предњачи у односу на другу, али и да на помен Црне Горе многи у Србији реагују нерационално.

- Срећом по Србију, Црна Гора, изгледа, успорава, али нажалост ми не убзавамо. Дакле разлика се за сад одржава. И мијешање “страног фактора” коме не одговара стабилност региона оптерећује наше односе. Не мислим на Финску или Малту - рекао је Остојић за портал Дана.

Он сматра да, и поред тога што су многи очекивали да ће, након смјене власти у Црној Гори, доћи до ближих односа двије државе, није изненађење што до тога није дошло.

-  Они који су за нестабилност, хаос и отварање већ затворених питања дошли су у позицију да утичу на политику владе Црне Горе. На жалост по њих, као и многих у Београду - недовољно утичу. Али довољно да “сметају”. До неке нове подјеле карата. Ипак је покојни Амфилохије добро “подијелио карте” за ову партију која је у току - каже он.

Велики број политичара и јавних личности у Црној Гори мисли да је проблем и у томе што у српској власти има доста оних који на Црну Гору гледају као на српску покрајину, а не као на њезависну државу. 

-  Има много таквих у Србији. Препознаћете их по томе да прекључе кажу “Југославија је била заблуда Краља Александра, а Броз је био србомрзац”. Али у исто вријеме тврде “запад, Геншер, Ватикан, Туђман су срушили Југославију”. Када им кажете “па да им честитамо, ослободили су Србе биједе звана Југославија” кажу – ти си плаћеник запада - истиче Остојић. 

Он подсјећа да се све чешће чују и пароле “живјеће сви Срби у једној држави” или “српски свијет долази”. 

- Данас кажу “ко је против промјене граница тај је преварант који жели зло Србији”. Када им кажете да промјена граница значи “Велику Албанију”, оптуже вас да сте “албански лобиста”. Када, такви  покушавају да бране неодбањиво нужно морају да личе на људе одбјегле из институција затворног типа. Такви ставе Тита и Дражу једног поред другог, па онда оду на гробље да положе вијенац на гроб Леке и Крцуна, који су за рачун првог, ухватили другог да би га погубили. Не знам како се то каже у Црној Гори, али у Србији се за такве људе каже “Нису у вагресу” или “Варничи им у глави” - закључује Остојић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:10