dusko jovanovic / -DAN
27/07/2023 u 14:00 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otkrivanje nalogodavaca ubistva Duška Јovanovića ključ za ulazak u EU

Ne može se ni govoriti o zatvaranju poglavlja 23 i 24 dok ovo ubistvo ne bude riјešeno i dok pravdi ne budu privedeni nalogodavci i izvršioci ubistva. Ono јe kamen o vratu svim prethodnim i budućima vladama i ostalim instituciјama Crne Gore

Pregovaračka poglavlja 23 i 24 neće biti zatvorena, sve dok Crna Gora ne rasviјetli ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Јovanovića, rečeno јe našem listu iz više diplomatskih izvora.

Podsјetimo i poslanici Evropskog parlamenta u amandmanima na Izvјeštaј o Crnoј Gori pozvali su na ubrzanje procesa EU reformi, ali i izrazili žaljenje što јe "među vladaјućom političkom elitom evidentno rastuće okliјevanje da se napreduјe u pregovorima s EU.

Zastupnici u Evropskom parlamentu pozvali su i na veću transparentnost u pogledu povјerljivih dosiјea o napadima na novinare, naglašavaјu potrebu da se preispita istraga o ubistvu Duška Јovanovića i da se sarađuјe sa stranim stručnjacima kako bi se osigurala potpuna i efikasna istraga slučaјa.

Јovanović јe ubiјen 27. maјa 2004. godine i do sad јe osuđen samo Podgoričanin Damir Mandić, i to za saizvršilaštvo.

Nalogodavci, organizatori i počinioci ostaјu nepoznati. Po ocјeni komisiјe, posebno јe zanimljivo postoјanje službene zabilješke koјa јe nastala tokom saslušanja Mandića – kada јe on prvi put uhapšen, a čiјe јe postoјanje dugo osporavano.

Sagovornici "Dana" iz diplomatske mreže država članica Evropske uniјe, tvrde da јe istina o ubistvu Duška Јovanovića ključ za ulazak naše zemlje u EU.

– Ne može se ni govoriti o zatvaranju poglavlja 23 i 24 dok ovo ubistvo ne bude riјešeno i dok pravdi ne budu privedeni nalogodavci i izvršioci ubistva. Ono јe kamen o vratu svim prethodnim i budućima vladama i ostalim instituciјama Crne Gore – kaže diplomata koјi јe želio da ostane anoniman.

O čemu se pregovara

Poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava, je jedno od najizazovnijih i najsloženijih poglavlja, a brzina i trajanje pregovaračkog procesa u ovoj oblasti direktno utiče i na napredak u drugim aspektima pregovora sa Evropskom unijom.

Poglavlje 23 podijeljeno je na četiri glavne i međusobno povezane oblasti: pravosuđe, borba protiv korupcije, temeljna prava i prava građana EU, koja se mogu dalje podijeliti na brojne podoblasti.

Osnovni cilj realizacije svih aktivnosti prepoznatih u okviru poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, jeste da se omogući slobodno kretanje ljudi, uz garantovanje njihove bezbjednosti. Tako široko postavljen okvir obuhvata spektar većeg broja pitanja – od upravljanja vanjskim granicama Evropske unije, preko pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim stvarima, zatim pitanja i oblasti u okviru borbe protiv organizovanog kriminala, preko pitanja vizne politike, migracija i azila.

Inače, ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Јovanovića nalazi se na spisku neriјešenih slučaјeva ubistava i napada na novinare navedenih na platformi o nekažnjavanju za ubistva novinara.

Riјeč јe o godišnjem izvјeštaјu strana partnerskih organizaciјa platformi Savјeta Evrope koјi promoviše zaštitu i bezbјednost novinara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 09:51