Bojan Panaotović / skrinšot/TV
21/07/2024 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Panaotović: Saradnja Srba, Albanaca i Bošnjaka u Vladi Crne Gore model za ukupnu regionalnu stabilnost

Najava da će u Spajićevu vladu osim predstavnika Srba i onih koji se zalažu za bolje odnose Crne Gore sa Srbijom ući i Bošnjačka stranka, predstavlja dobru vijest, smatra sociolog Bojan Panaotović.

Kako je kazao, to je dobra vijest i to ne iz dnevno političkog ugla ili aspekta dugovečnosti jedne vlade, već je to fakat koji će imati reperkusije mnogo dublje od onih koji se tiču stranačkih stvari, izjavio je sociolog Bojan Panaotović.

- Naime, saradnja i koegzistencija u vladi Milojka Spajića, srpskog, bošnjačkog i albanskog faktora (uz crnogorski, podrazumijeva se) nužno će voditi ka približavanju i poboljšanju odnosa ovih naroda u cijeloj Crnoj Gori. Štaviše, jedan ovakav model biće kost u grlu, trn u oku, žestok šamar svima onima koji tvrde da je na Balkanu nemoguće pomirenje. Biće to ogledno dobro koje će pokazati da se na čitavom prostoru eks Jugoslavije, pa i šire, od toga može i mora sarađivati, i to u interesu svih naroda i u cilju ukupnog boljitka - rekao je Panaotović, prenosi RTCG.

Pogledajte kompletan sastav rekonstruisane Vlade

Kako je istakao, "famozna riječ – ‘pomirenje‘ dobija krila ovakvom praksom, a ne vječnim vraćanjem na stare probleme i kopanjem po ranama iz prošlosti".

- Ako Spajić i Mandić u narednom periodu naprave jednu, ovako zamišljenu, vladu nacionalnog pomirenja i jedinstva, valja im čestitati i skinuti kapu. Regionalna stabilnost, pomirenje i saradnja jedini su put kojim mogu i moraju ići balkanski narodi, ukoliko ne žele tragično i bolno ‘vječno vraćanje istog‘ Ničeovski rečeno - kazao je Panaotović.

Kako je zaključio, "iz ekonomskog zaostajanja, depopulacije i permanentne tenzije Balkan mogu izvući samo saradnja i okretanje zajedničkim projektima u budućnosti. Otuda će prevaziđeni političari koji žive od tenzija i nasilja, poput Aljbina Kurtija, biti sve usamljeniji, prevaziđeni i od naroda i međunarodne zajednice odbačeni".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:03