/ - Скриншот (ТВЦГ)
16/10/2021 u 19:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пет година од избора 2016. и случаја "државни удар"

Едуард Шишмаков и Владимир Попов означени су као организатори и финансијери, а међу оптуженима су се нашли лидери и Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић

Прошло је пет година од парламентарних избора 2016. и случаја “државни удар” који је мјесецима и годинама након тога био једна од главних тема наше политичке збиље, припремио ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Апелациони суд 30. децембра укида пресуду којом је 13-члана група осуђена укупно на скоро 70 година затвора за стварање криминалне организације и покушај тероризма. Нови поступак, који је требало да почне у понедјељак, одгођен је.

Гласање је почело у 7 часова, 16. октобра 2016. Десети парламентарни избори од увођења вишестраначја. Избори као сваки други. Но, само неколико сати касније стиже информација да је по налогу Специјалног државног тужилаштва ухапшено 20 држављана Србије који су наводно хтјели да заузму Скупштину и заробе или ликвидирају тадашњег премијера Мила Ђукановића.

-Основана сумња да су учињена кривична дјела стварање криминалне организације и тероризам у покушају произилази из прикупљених податакаиИ доказа, исказа осумњичених и одузетих предмета и посебно мјера тајног надзора- казао је врховни државни тужилац Ивица Станковић.

Циљ је био спречавање прикључења Црне Горе НАТО алијанси, писало је у оптужници којом је обухваћено 14 особа: два руска, три црногорска и девет српских држављана. Едуард Шишмаков и Владимир Попов означени су као организатори и финансијери, а међу оптуженима су се нашли лидери и Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

-Ево добре прилике за све. За тужилаштво које треба да докаже нашу кривицу и да изађе са свим доказима и да докаже и покаже какве везе има ДФ са било каквим криминалним радњама- казао је Андрија Мандић (19. 7. 2016.).

-Ради се о политички монтираном процесу против ДФ-а- казао је Милан Кнежевић из ДФ-а (19. 7. 2016.).

Суђење је трајало годину и по с директним преносом на телевизији с националном фреквенцијом. Тужилаштво је имало два свједока сарадника. Суђењу је присуствовало 10 оптужених, а четворици се судило у одсуству. Оптужена Бранка Милић 23. новембра 2018. побјегла је у амбасаду Србије. Суђење ће остати упамћено и по томе што је Милан Кнежевић имао најдужу завршну ријеч која је трајала чак девет и по сати. Сви оптужени су криви, писало је у пресуди, коју је 9. маја, 2019. суткиња Сузана Мугоша читала више од 6 сати.

-Оптуженом Андрији Мандићу 5 година, оптуженом Милану Кнежевићу 5 година- казала је предсједница Вијећа Вишег суда Сузана Мугоша (9. 5. 2019.) .

Апелациони суд Црне Горе, након двије године, укида пресуду, којом су оптужени осуђени на скоро 70 година затвора, и то, како је саопштено, због битних повреда кривичног поступка. Поступак је враћен Вишем суду, али како је назначено у пресуди: пред потпуно измијењеним судским вијећем.

-И овај дан, понављам, само је потврда једне закашњеле правде и ја не могу да се радујем нити сматрам да треба да прослављам нешто што је видјела читава Црна Гора а радило се о једној бруталној монтажи, политички мотивисаној против ДФ-казао је Милан Кнежевић из ДФ-а (5. 2. 2021.).

-Имамо озбиљну намјеру да се суочимо са свима који су монтирали тај лажни судски процесс и сигурно се ти трагови не завршавају код Миливоја Катнића, Саше Чађеновића и Сузане Мугоше већ воде до предсједника Црне Горе Мила Ђукановића- казао је Андрија Мандић из ДФ-а (5. 2. 2021.).

Одлука суда, за брањеника једног од лидера ДФ-а Душана Радосављевића, била је једина исправна.

-Апелациони суд је укинуо пресуду на тај начин што је практично, да грађанима буде јасно, између редова написао ослободити. Они су што се тиче мог брањеника па и других окривљених практично рекли да не постоје докази ни за једну кривично-правну радњу- казао је бранилац лидера ДФ-а Душан Радосављевић.

Један од осумњичених у поступку Михаило Чађеновић, провео је 8 мјесеци у притвору. Пет година касније, каже, остаје му горак укус у устима.

-Цијела црногорска јавност је могла да се увјери о каквом монтираном случају се радило, о каквој комедији у Црној Гори али за мене и моју породицу то није била комедија него је била једна голгота- казао је Михаило Чађеновић.

Специјални тужилац Миливоје Катнић, није хтио да коментарише процес који слиједи али нам је казао да све тече како треба и како је закон предвидио. Дан након изрицања првостепене пресуде, објаснио је по ком принципу су радили.

-Наш мото је био да ће правда доћи на вратима и покуцати сваком починиоцу кривичног дјела и да ћемо дјеловати без утицаја било које стране и да тужилаштво не познаје нити припадника ове или оне политичке странке, нити ове или оне вјере, нити ове или оне боје или припадника овог или оног сталежа у друштву- казао је главни специјални тужилац Миливоје Катнић (10.05.2019.)

Ново суђење које је требало да почне у понедјељак, још једном је одгођено, на иницијативу двојице адвоката, јер су ангажовани у другом случају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 01:43