Bogdanović i Picula / - DPS
17/10/2024 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Picula: Ideje poput dvojnog državljanstva mogu imati ozbiljne posljedice

Ideje poput dvojnog državljanstva mogu imati ozbiljne posljedice po suverenitet Crne Gore i njenu evropsku perspektivu, ocijenio je poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula.

On je to rekao na sastanku sa generalnim sekretarom Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandrom Bogdanovićem, u Briselu.

Kako je saopšteno iz DPS-a, tokom sastanka razmijenjeni su stavovi o unutrašnjim, regionalnim i međunarodnim okolnostima koje usmjeravaju političke i društvene procese, sa posebnim osvrtom na dalju dinamiku procesa evropskih integracija i politike proširenja Evropske unije (EU).

Picula je istakao da će za dalji napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) biti ključna posvećenost političkih aktera proevropskom kursu, politička stabilnost i rješavanje unutrašnjih izazova.

On je pozdravio djelovanje svih istinski proevropskih opcija.

- Zaključio je da inicijative poput one o dvojnom državljanstvu mogu imati dugoročne posljedice po suverenitet Crne Gore i njenu evropsku perspektivu, te da takve inicijative mogu izazvati dodatne podjele u društvu, koje ne doprinose političkoj i društvenoj stabilnosti koja je nužna za dalje reformske procese - navodi se u saopštenju.

Picula je je kazao da se suprotstavlja potezima crnogorskih vlasti koji ugrožavaju dobrosusjedske odnose politikantskim nametanjem tema koje dovode u pitanje saradnju dvije države i dalji napredak Podgorice na putu prema EU.

Zakon mijenjaju zbog usklađivanja sa pravilima EU

Bogdanović je upoznao Piculu sa rezultatima lokalnih izbora koji su, kako je rekao, potvrdili dominaciju DPS-a i pokazali da građani prepoznaju zalaganje i borbu za očuvanje nacionalnih interesa, među kojima je najvažniji članstvo u EU.

On je kazao da je zabrinjavajuće što dio partija parlamentarne većine otvoreno djeluje na platformama koje promovišu antievropske politike.

Prema riječima Bogdanovića, posebno su zabrinjavajuće inicijative poput promjene Ustava, Zakon o dvojnom državljanstvu, kao i predlog Zakona o stranim agenturama, čime se direktno podrivaju temelji na kojima je izgrađena evropska perspektiva Crne Gore.

- On je naglasio da se unutar parlamentarne većine primjećuje značajan uticaj eksternih faktora, što dalje komplikuje političku situaciju i unosi dodatne podjele u crnogorsko društvo - navodi se u saopštenju.

Bogdanović je, govoreći o najavljenim izmjenama Zakona o državljanstvu, naveo kako će DPS imati spreman odgovor u slučaju da vlast nastavi sa jednostranim odlukama, bez uvažavanja stavova i opozicije i velikog dijela građana.

Komentarišući rezultate popisa, Bogdanović i Picula su ocijenili da je Crna Gora potvrdila da je društvo zasnovano na multietničkoj demokratiji u kojoj građani mogu slobodno izraziti svoje nacionalne identitete i da nema prostora za produbljivanje etničkih podjela koje bi mogle ugroziti stabilnost i evropsku budućnost države.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 17:37