/ - Фото: Влада ЦГ
20/01/2022 u 21:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подјела владајућих на премијерове и вицепремијерове

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић се одлучио за позицију “између двије ватре”. Он је саопштио да је са Абазовићем увијек могао расправити несугласице у директном разговору

О иницијативама које су подијелиле парламентарну већину и Владу Црне Горе, расправљаће се првих дана фебруара ове године, пише портал Radio Slobodna Evropa.

О разрјешењу потпредсједника Владе Дритана Абазовића на предлог премијера Кривокапића расправљаће се 3. фебруара. Дан касније 4. фебруара услиједиће расправа о неповјерењу Влади, на захтјев Абазовићевог Грађанског покрета Ура и опозиције.

Како је за Радио Слободна Европа (РСЕ) саопштио члан скупштинског Уставног и Административног одбора Љуиђ  Шкреља, захтјев за изгласавање неповјерења Влади је легитиман и биће формализован.

- Предсједник Скупштине је у обавези да закаже скупштинску сједницу, на иницијативу опозиције и Абазовића за преиспитивање повјерења Влади, у року од 15 дана од подношења иницијативе - каже Шкреља.

Иницијатива је поднешена 19. јануара.

Подсјетимо, у Абазовићевом предлогу за изгласавање неповјерења Влади је наведено: да премијер Кривокапић не поштује Устав ни основне демократске принципе, да је угрозио реформе у кључним поглављима 23 и 24, те да је својим дјеловањем угрозио сарадњу између законодавне и извршне власти “што је директно произвело институционалну и политичку кризу у земљи.

Неколико сати касније истог дана, Кривокапић је иницирао смјену Абазовића.

Кривокапић је у образложењу навео да Абазовић, као предсједник Грађанског покрета Ура, “није јавно оспорио иницијативу о повјерењу Влади, чиме се директно сврстао у ред оних који раде против интереса грађана и заједно креираних и дефинисаних циљева”.

Шкреља додаје да му није јасно због чега је премијер Кривокапић накнадно предложио Скупштини разрјешење потпредсједника Абазовића када постоји иницијатива за неповјерење комплетној Влади.

- Ја то не разумијем. Правник сам и не разумијем шта значи та сједница 3. фебруара. Која је процедура, какав је захтјев… све је нејасно. Рекао бих да се прије ради о некаквом исхитреном потезу него што је то резултат правног промишљања. Не вјерујем да то нешто може да промијени, али је очигледно да се ради о покушају да се нешто спријечи - каже Шкреља.

Пад Кривокапића вс. пад Абазовића

За изгласавање неповјерења Влади Здравка Кривокапића, према најавама и потписима посланичких клубова, у Скупштини постоји натполовична већина, 44 посланика, од укупно 81 у црногорском парламенту.

За неповјерење ће осим покрета УРА гласати опозиционе Демократска партија социјалиста, Социјалдемократска партија, Социјалдемократе и партије националних мањина Албанаца и Бошњака.

На другој страни неизвјесно је колико ће посланика подржати предлог о разрјешењу Дритана Абазовића са мјеста потпредсједника и именовању министра Милојка Спајића на то мјесто.

Тај предлог Скупштини је поднио сам премијер Здравко Кривокапић који је потврдио, да то представља одговор на иницијативу о изгласавању неповјерења Влади.

Новинар недјељника Монитор Зоран Радуловић сматра да захтјев Кривокапића за рушење Абазовића неће добити потребну већину у Скупштини.

- Предлог Кривокапића више доживљавам као осветнички потез човјека који је ипак показао да је недорастао функцији на којој се нашао, него нешто што ће имати неке конкретније политичке посљедице - закључује Радуловић за РСЕ.

Радуловић каже и да Кривокапић, иницирањем смјене, жели да Абазовићу одузме контролу над безбједносним сектором у циљу свог бољег позиционирања пред могуће изборе.

- Јер је прилично важно ко ће контролисати оне полуге које су сад под надзором потпредсједника Абазовића, од Агенције за националну безбједност до бирачког списка који је у ресору Министарства унутрашњих послова - каже Радуловић.

Дритан Абазовић је као потпредсједник Владе био координатор рада свих безбједносних служби у Црној Гори.

Ко је за Дритана, а ко за Здравка?

Настављено је и сврставање министара актуелне Владе у два табора: за и против потпредсједника Абазовића и иницијативе за изгласавање неповјерења Влади.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, обратио се Абазовићу отвореним писмом, у којем је алудирао да је потпредсједник Владе уцијењен.

- Трепни Дритане ако си уцијењен! Ако нијеси уцијењен, реци што је да те заштитимо, јер твоји поступци нијесу логични. Што год да је није вриједно образа, јер нијеси издао само Владу и народ, него све нас и посебно човјека који ти је вјеровао, који ти је дао слободу, који те је цијенио и коме си био први сарадник - написао је Стијовић.

Из Абазовићевог покрета УРА су на Стијовићево писмо реаговали оцјеном поједини министри бране фотеље, као да им од њих живот зависи.

- Изненађују од Вас овакви наводи јер управо сте ви увијек тражили „заклон“ код потпредсједника Владе од свих болести које је ова Влада имала – непотизма, популизма и дворских игара, које су јој на крају дошле главе - саопштио је извршни директор УРЕ Зоран Микић.

Подсјетимо, први министри који су се сврстали у ред подржавалаца премијера Кривокапића су министри финансија и економског развоја Милојко Спајић и Јаков Милатовић, који су позвали на оставку потпредсједника Владе Дритана Абазовића.

Спајић је оцијенио да Абазовић “мора поднијети оставку или повући иницијативу”, а да ће га у супротном “народ памтити као издајника”.

Контрирали су им подршком вицепремијеру Абазовићу министри унутрашњих и вањских послова, Сергеј Секуловић и Ђорђе Радуловић.

Радуловић је саопштио да је “захваљујући политичкој храбрости Абазовића дошло до прве мирне смјене власти у Црној Гори”.

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић се одлучио за позицију “између двије ватре”. Он је саопштио да је са Абазовићем увијек могао расправити несугласице у директном разговору и без галаме у јавности.

- Тако ћемо и овај пут. Оно у што сам унапријед сигуран је да су му намјере часне. Повратак ДПС-а му свакако не може бити циљ, ту немам ама баш никакву дилему - написао је Бојанић на Твитеру.

И раније се знало да постоје макар двије, ако не и трећа “тиха струја” која покушава да се не сврста у очигледно блоковску подјелу у Влади, каже новинар Монитора Зоран Радуловић:

- То је посљедица грађанских, идеолошких и политичких мимоилажења које су министри донијели са собом кад су ушли у ту Владу - рекао је Радуловић.

Он каже да је актуелно персонално изјашњавање изнуђено објавом министра Милатовића који је позвао Абазовића да поднесе оставку, и тај твит потписао са “министри у Влади”, што је дио министара демантовао.

- И то је још један аргумент тези да је овој Влади истекао рок трајања, знали или не знали што ћемо после ње да радимо - каже Радуловић.

Од тренутка када је најављена иницијатива за преиспитивање повјерења Влади у појединим градовима у Црној Гори су почела окупљања присталица садашње владајуће већине која се противи формирању најављене мањинске Владе коју би подржала опозициона Демократска партија социјалиста.

Мирни скупови одржани су у Беранама, као и испред сједишта Владе у Подгорици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:52