Небојша Медојевић / - Фото: Фејсбук
28/07/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Покрет за промјене о Спајићу: Тај је био кваран као шупаљ зуб

Након тога министар Мицкеy кршећи Устав поново без консултације Скупштине одлучује да не предложи Буџет за 2021. годину у законском року, већ он и премијер самовољно одлучују да ће Влада прећи на систем привременог финансирања

Чувени стих Ђорђа Балашевића ‘’Једни га хвале, други жале, трећи кажу е, мој брале, тај је био кваран као шупаљ зуб” је најбољи опис експерта у покушају министра финансија и социјалног старања Милојка Мицкеyа Спајића, саопшено је данас из Покрета за промјене

-Својим популистичким саопштењима о спасавању црногорске економије и уштеди више десетина милона еура које ‘’планира’’ да преусмјери на помоћ социјално угроженом дијелу друштва изазива код дијела црногорских грађана којима економија није ужа специјалност одређену дозу дивљења. Међутим за оне који се и мало разумију у инвестиционо банкарство знају да је наш ‘’експерт’’ Мицкеy кваран као шупаљ зуб”-наводе из ПзП-а.

Према његовим ријечима, Спајић је за кратко вријеме био учесник свих сумњивих послова и транскације Владе Црне Горе. Прво је, како каже, као физичко лице учествовао у тајном али организованом задуживању државе Црне Горе од 750 милиона еура, које је први пут у историји изгласано преко маил комуникације од сат времена и то без консултације Скупштине, а на основу Одлуке коју су усвојили посланици Демократске партије социјалиста.

-Након тога министар Мицкеy кршећи Устав Црне Горе поново без консултације Скупштине одлучује да не предложи Буџет за 2021. годину у законском року, већ он и премијер Здравко Кривокапић самовољно одлучују да ће Влада прећи на систем привременог финансирања. Тим потезом дају неограничену моћ министру Мицкеyу, који је у току привременог финансирања потисао преко 600 милиона еура фактура које нико није контролисао и гдје је постојао велик простор за корупцију и манипулације- сматрају.

Да је министар далеко од експерта, додаје, показао је и када је предложио буџет који је био неистинит, лоше планиран, популистичко-пропагандни, преварантски и дилетантски урађен, гдје је дефицит буџета планиран на 139 милиона еура, а само за првих пет мјесеци дефицит буџета износи 164 милиона еура.

-У току посљедњег дана расправе о предложеном буџету министар Мицкеy је покушао да уцјенама дође до новог тајног задужења за 900 милиона еура да би замјенио кинески дуг, и то поново без могућности да Скупштина расправља о том задужењу, међутим тада су овај покушај преваре успјели да спријече посланици Демократског фронта. Зашто министер Мицкеy одбија да Скупштини достави уговоре са инвестиционим банкама око емисије обвезница од 750 милиона еура, уговор са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ), Одлуку Владе Црне Горе о додјели кредита банкама и Уговор Владе Црне Горе са Ловћен банком и на тај начин крши Пословник Скупштине Црне Горе и унижава значај Скупштине као навјећег законодавног дома- кажу у саопштењу.

Да ли је страх Спајића, пита Медојевић, да би се увидом у ова документа открило да он није дошао у Црну Гору да би помогао опоравку државе, већ да је свјестан чињенице да му ово је ово једина шанса да се нађе на једну од најодговорнијих позиција у Влади и да тај период искористи да кроз што више шпекулативних трансакција обезбиједи себе и свом професору Здравку вишемилионску корист.

-То најбоље показује и коцкање са 33,7 милона УСД грађана Црне Горе под непознатим условима гдје министар Мицкеy крије информацију колико је од ове трансакције зарадила инвестициона банка, а колико он. И зато завршавамо поново са стиховима Ђорђа Балашевића ‘’Коцкар се крије и чучи у сваком од нас и чека прави час’’, јер на нашу несрећу коцкар у министру Мицкеyу је одлучио да је сад прави час да се коцка са новцем грађана- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:05