foto: DAN / - FOTO: DAN
12/10/2022 u 16:17 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Popa: Izvještaj pohvaljuje i prepoznaje puni stepen usklađenosti Crne Gore sa politikom EU

Postoji vremenski okvir do kraja godine koji smo zacrtali koji možda djeluje preambiciozno. Moramo uzeti u obzir objektivne okolnosti koje su spriječile vladu da poboljša pregovore, kazala je Marović

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa je kazala na konferenciji za medije da izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori pohvaljuje i prepoznaje puni stepen usklađenosti Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Izvještaj EK o Crnoj Gori: Ograničeni napredak u pravosudnom sistemu i borbi protiv korupcije

- Uključujući  restriktivne mjere EU, kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu... Ruska privreda je zabilježila snažan oporavak u 2021.godini i nastavila je sa rastom u prvoj polovini 2022.godine. Uticaj rata je do sada bio ograničen, što uključuje i turističku industriju. Prepoznaje i da su javne finansije u 2021.godini zabilježile značajan napredak, ali su potrebne reforme i prihoda i rashoda- kazala je ona.

Prema njenim riječima, Ustavni sud je radio u nepotpunom sastavu zbog nemogućnosti skupštine da izabere nove članove.

-Sud od sredine septembranije nije u mogućnosti da ispunjava svoju ulogu. Rad skupštine obilježili su bojkoti većine i opozicije što je uticalo na proces donošenja odluka. Vlada i skupština nisu pokazale svoj angažman u pogledu reformske agende koja se odnosi na EU. Potrebno je da razni akteri izgrade politički konsenzus, iznad partijskih interesa, da podupru svoje riječi konkretnim djelovanjem. U pravosuđu je ostvaren ograničen napredak. Imenovanja u Tužilačkom savjetu i novog glavnog specijalnog tužioca su pozitivna, ali je sprovođenje ključnih pravosudnih reformi u zastoju. Postignuće je bilo u borbi protiv organizovanog kriminala, poboljšana je efikasnost krivičnih istraga, ali ostaju sistemsku nedostaci u sistemu krivičnog pravosuđa- naglašava ona.

Jovana Marović, ministarka Evropskih poslova,  kazala je da nalazi su realni, očekivani i dobar su putokaz za to šta treba da radimo.

-Postoji vremenski okvir do kraja godine koji smo zacrtali koji možda djeluje preambiciozno. Moramo uzeti u obzir objektivne okolnosti koje su spriječile vladu da poboljša pregovore. Ono sto je propušteno da se uradi je zato što smo naslijedili brojne probleme...korupcija koja je sveprisutna i što postoji u izvještaju osam godina zaredom. Problemi nisu nastali preko noći a ne mogu biti preko noći ni riješeni. Težilo se dijalogu političkih partija, koje nisu uspjele da se dogovore oko imenovanja u pravosuđu ni sada. Prelazna mjerila su definisana prije osam godina, a mi nismo za četiri mjeseca uspjeli da ih ispunimo… Ne stoji da je izvještaj gori, jer smo već čuli da je zabilježen napredak, bolji je u odnosnu na prošlogodinji. Ukupna ocjena je srednja, ali najvažniji je politički dio i najveća odgovornost je na partije koje nisu glasale za imenovanja. Imamo pomake što se tiče borbe protiv kriminala i one nisu zanemarljive, imamo hapšenje ključnih lica..što prije nam je potrebna stabilizacija političkih pitanja i da partije preuzmu odgovornost - poručila je Marović.

Po pitanju odnosa sa Srbijom, Popa je navela da je ideja  da se ide naprijed, ne da se zaborave stvari iz prošlosti, već da se gleda u budućnost.

-Prošlost ne smije da bude zaboravljena, ali ne smije da vas određuje. Mora biti konstruktivnog dijaloga i o najtežim situacijama...  Bićemo partneri svakoj vlasti koja prati EU agendu i pokazuje akciju po pitanju EU reformi. Mnogo je bitnije da vlast pokaže na djelima da podržava EU agendu, nego  samo riječima- poručila je Popa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:02