Popović sa Imamurom / - IGOR SLJIVANCANIN
14/09/2024 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Popović – Imamura: Povećaćemo broj investicija japanskih kompanija u Crnu Goru

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović, sastala se danas, u Skupštini Crne Gore, sa ambasadorom Japana, Akirom Imamurom.

Popović je ukazala na skoro dvije decenije odlične saradnje Japana i Crne Gore i pozdravila inicijativu da se osnuje Komitet koji bi se bavio planiranjem ceremonije obilježavanja jubileja.

Kazala je i da će Crna Gora vrlo brzo imenovati ambasadora u Japanu i podsjetila da je Crna Gora već imenovala Seiđi Hanjija za počasnog konzula u Japanu te izrazila zainteresovanost za povećanje parlamentarne saradnje i saradnje sa Ženskim klubom Japana.

Imamura je istakao da je Parlament Crne Gore ostvario značajno unaprjeđenje sloboda, ljudskih prava i procesa pridruživanja EU i usaglasio se sa potrebom za unaprjeđenje saradnje Crne Gore i Japana na svim nivoima.

Takođe je kazao da ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom obezbjeđuju kroz inicijativu za saradnju na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na tri područja, razvoj privatnog sektora, ekonomsku i socijalnu saradnju i zaštitu životne sredine.

On je istakao da rade na tome da povećaju broj investicija japanskih kompanija u Crnu Goru.

- Kontaktirao sam 16 japanskih kompanija koje rade na teritoriji Evrope. Fabrika "Daido Metal" u Kotoru je primjer jedne takve uspješne investicije - istakao je Imamura, dodavši da je kao i u Crnoj Gori, turizam veoma važan u Japanu te da će Vlada Japana poslati eksperta koji bi Crnoj Gori mogao dati korisne savjete i premijeti iskustva.

Kordić sa Imamurom: Povećati broj turista iz Japana

Popović joj je kazala da je, kao ekonomista, izuzetno zainteresovana za saradnju sa Japanom jer je Japan prepoznat po zelenoj i digitalnoj ekonomiji, a to je ono što Crnoj Gori treba.

- Crnoj Gori je potrebno da od Japana preuzme što više znanja jer je znanje najvažniji resurs - istakla je Popović.

Popović je kazala da Crna Gore ima ogroman turistički potencijal međutim da bismo taj potencijal valorizovali moramo sprovesti najavljene investicije u infrastrukturu.

Imamura je kazao da su zainteresovani za razvoj infrastrukture u Crnoj Gori i podsjetio da je japanska kompanija povezala Crnu Goru i Italiju podvodnim kablom za prenos električne enrgije.

Imamaura i Popović su se usaglasili da je potrebno u najkraćem mogućem roku inicirati osnivanje parlamentarne grupe prijateljstva između Crne Gore i Japana, kao i da je potrebno inicirati ukidanje viznog režima za građane Crne Gore koji žele posjetiti Japan.

Imamura je kazao da se manje od 10 odsto žena u Japanu nalazi na pozicijama odlučivanja te da bi im u tim segmentu koristilo iskustvo Crne Gore.

Popović je saopštila da će rado prenijeti iskustva iz funkcionisanja Ženskog kluba Crne Gore, kroz parlamentarnu saradnju nakon formiranja grupe prijateljstva i uspostaviti saradnu sa Ženskim klubom Japana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 13:28