Драган Вукић / IVAN PETROVIC IPE
29/03/2022 u 13:28 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланик СНП-а Драган Вукић о условљавањима: Ако им не требамо у Беранама, нећемо бити с њима нигдје

Поставља се питање какве ће бити комбинаторике партија, то јесте ко ће склопити постизборну коалицију, због тога што нико нема апсолутну већину

Након избора у Беранама још увијек није познато ко ће тачно обављати власт, једно је сигурно – Демократска партија социјалиста ће и даље бити опозиција у овом граду.

Коалиција „ДА, за Беране и Црну Гору!“ коју су чинили ДПС, Бошњачка странка (БС), Социјалдемократе (СД) и Либерална партија (ЛП) освојила је највише мандата, девет, на локалним изборима у Беранама, што је велики пад у односу на 2018. годину, када су одржани претходни избори. Тада су ДПС, СД и БС имали 17 мандата.

На изборима одржаним прије два дана СНП је освојио седам мандата, листа „За будућност Берана“ и Демократе по шест, листа „Беране сад“ четири, Права Црна Гора два, а Уједињена један мандат.

На локалним изборима одржаним прије четири године, СНП, Нова и Уједињена имали су 14 мандата, док су Демократе освојиле четири.

Поставља се питање какве ће бити комбинаторике партија, то јесте ко ће склопити постизборну коалицију, због тога што нико нема апсолутну већину. Иако је СНП традиционални партнер ДФ-а и Демократа, а у претходном периоду је вршио власт у овој сјеверној општини, због ситуације на државном нивоу и договора око мањинске владе, још увијек није сигурно хоће ли и даље бити дио локалне власти или одлазе у опозицију. Из Демократског фронта су поручили да ће учешће СНП-а у власти зависити од тога хоће ли бити конституенти мањинске владе. Из СНП-а су на то одговорили да не пристају на уцјене.

– СНП ће бити дио власти у Беранама. То су показали и резултати избора јер су грађани нама дали највеће повјерење од свих листа које су конституенти власти од 30. августа 2020. године. То значи да је СНП несаломљива партија која има своје програмске принципе и води доследну политику – навео је у изјави за „Дан“ посланик Драган Вукић.

Према његовом мишљењу, изјаве одређених политичких представника биле су исхитрене у жару политичке борбе и усљед незадовољства резултатима које су оствариле њихове партије.

– Те изјаве су такође и политички непринципијелне јер у локалним самоуправама гдје вам треба СНП онда вам је и пожељна њихова подршка, а онамо гдје можете да формирате власт без СНП-а, онда смо непожељни. Такву политику нико не познаје. Нико неће подржати такву политику, а поготово не ми. Да вас подсјетим да ми заједно вршимо власт у шест општина на нивоу Црне Горе и треба да се држимо принципа реалних договора у складу са снагом коју су нам грађани дали на изборима – казао је Вукић.

Аналитичар Андрија Ђукановић рекао је за „Дан“ да, како сада ствари стоје, СНП се не види као коалициони партнер.

– Партије које су освојиле мандате условљавају коалицију са СНП-ом њиховим одустајањем од мањинске владе. Мада, чини се да је својим приближавањем ГП УРА СНП постао непожељан партнер за већину тзв. просрпских странака. С друге стране, знајући да постоји отворен сукоб између ДФ-а и одлазећег премијера Kривокапића за кога се везује „Беране сад“, а ту је и Милачићева Права Црна Гора, то компликује дијалог и долазак до рјешења. Биће занимљиво видјети шта ће се десити у Беранама. Занимљиво за политичаре и за нас обичне посматраче, али за грађане и њихове проблеме нема ништа занимљиво – сматра Ђукановић.

Према његовом мишљењу, најважније је да су избори одржани без неправилности и тензија, што је велики напредак у односу на претходне године.

– Све је мање приговора на регуларност и актери су спремнији да признају резултате. Сад, колико је ко заиста задовољан оствареним резултатима видјећемо – казао је Ђукановић.

Предсједник општине Kотор Владимир Јокић казао је да је главни утисак локалних избора у Беранама пад ДПС-а.

– У Беранама је број наших одборника порастао у односу на претходне изборе. ДПС је са својим партнерима у претходном сазиву у Беранама имао 17 одборника, а прије двије ноћи је освојио девет. Ако са 17 одборника дођете на девет и то прогласите побједом, онда честитке са моје стране, у жељу да и у будућности буде тако – рекао је Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 16:17